Шотландия вдигна с 30% минималната цена на алкохола

Целта е да се намали предлагането на евтини напитки в магазините

Новини
17:11 - 30 Септември 2024
788
Шотландия вдигна с 30% минималната цена на алкохола

Минималната цена, на която може да се продава алкохол в Шотландия, се повишава с 30%, съобщава BBC.

Минималната цена не е променяна, откакто беше фиксирана на 50 пенса за единица алкохол, когато беше въведена за първи път през май 2018 г.

Сега тя се е увеличава до 65 пенса за единица, което означава, че една типична бутилка вино с алкохолно съдържание от 12,5% не може да се продава за по-малко от 6,09 паунда (7,30 евро), а половин литър бира ще струва най-малко 1,30 паунда (1,56 евро).

За 700-грамова бутилка уиски шотландците вече ще трябва да плащат най-малко по 18,20 паунда (21,80 евро).

Минималната цена на алкохола не е данък, който да генерира приходи за правителството. Целта е да намали наличието на евтин алкохол в магазините чрез определяне на минималния праг.

Например, в Шотландия бутилка водка струва с около £5 (около 6 евро) повече, отколкото може да се намери в супермаркетите в Англия, където няма минимална цена.

Шотландия беше първата страна в света, която определи минимална цена на алкохолните напитки. Мярката беше насочена главно към евтиния твърд алкохол, продаван в магазините и супермаркетите.

Проучване на Public Health Scotland, публикувано през юни 2023 г., установи, че въвеждането на минимална цена е помогнала за намаляване на свързаните с алкохола здравословни проблеми.

Сравнението с Англия показва, че има 13,4% по-малко смъртни случаи, свързани с алкохола, отколкото биха се случили без мярката, както и 4,1% по-малко хоспитализации.