Шри Ланка избира нов президент на 20 юли

На 9 юли протестиращите превзеха резиденциите на държавния глава

Свят
12:11 - 15 Юли 2022
1633
Шри Ланка избира нов президент на 20 юли

Парламентът на Шри Ланка ще гласува за нов президент на 20 юли, съобщиха от канцеларията на председателя на парламента, след като прие писмото с оставката на президента Готабая Раджапакса.

Кандидатурите за президентския пост ще се приемат във вторник, а депутатите трябва да гласуват на следващия ден, се казва в кратко изявление на канцеларията на председателя на парламента Махинда Япа Абейвардана.

Съгласно конституцията на Шри Ланка министър-председателят Ранил Викремесингхе, чието напускане също се иска от протестиращите, автоматично става изпълняващ длъжността президент, докато парламентът не избере депутат, който да наследи Раджапакса до края на мандата му.

Министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингхе положи клетва днес като изпълняващ длъжността президент, съобщиха от кабинета му, заменяйки Готабая Раджапакса, който избяга в Сингапур след месеци на протести срещу него.

Припомняме, че на 9 юли протестиращите превзеха резиденциите на държавния глава и министър-председателя Ранил Викрамасингхе в Коломбо. В размириците бяха ранени 103 души. Недоволството на хората се дължи на драстичното влошаване на живота в Шри Ланка поради икономическата криза.