Щабът и МЗ за данните за COVID-19: Само който не работи, не греши

За улеснение на медиите вече ще се изготвя и предоставя справка

Новини
12:24 - 05 Юни 2020
1158
Щабът и МЗ за данните за COVID-19: Само който не работи, не греши

Зам.-министър Жени Начева свика специална пресконференция в Министерство на здравеопазването, на която обясни на журналистите как да разбират, пресмятат и тълкуват данните от единната информационна система за ситуацията с епидемията от коронавирус.

Разминаването в данни, изнасяни до момента, и това, което се виждаше тази сутрин в сайта, Жени Начева обясни с нуждата от време за изграждане на система - внедряване, тестване и същинска работа. Имало данни, които се събират и ръчно, а всички институции - болници и лаборатории, които подават данни, са събирали данни по различен начин. Освен това информацията и критериите за COVID-19 се променяли във времето и то не само в България, а и във Великобритания, Белгия и други страни.

За улеснение на медиите, вече ще се изготвя и предоставя справка, това обясни Жени Начева като "поемане на ангажимент" от страна на МЗ. По този начин ще се поправят и коригират грешките. Жени Начева призова да бъдем толерантни и търпеливи, тъй като за всяка работа се изисква време. 

77 лечебни заведения и 144 лаборатории вкарвали данни в системата, ставали и грешки. Човешкият фактор не може да се пренебрегне. Трябвало всички, подаващи данни в системата, да се стиковат, както и да подават данни по един и същи начин и по едни критерии. 

Като разминаване в цифрите, Начева посочи цифрите за починалите 149 вчера при двама отчетени за денонощие и днес - 159 при отчитане на денонощие без смъртни случаи за денонощие. 10-те смъртни случаи, отчитащи се в системата, Начева посочи като добавен брой, но починали в края на април и началото на май месец.

Винаги сме били честни, откровени и прозрачни, увери зам.-министър на здравеопазването.

Създадената система е устойчива, прозрачна и ефективна система, която позволява проследяване, заяви уверено Начева.