Ще донесе ли "Маестро" дълго чакания "Оскар" на Брадли Купър?

Във втория си опит зад камера актьорът се превъплъщава в образа на американски пианист, диригент и композитор Ленард Бърнстейн

Легенди
11:59 - 04 Септември 2023
3006
Ще донесе ли "Маестро" дълго чакания "Оскар" на Брадли Купър?

Във втория си опит зад камера "Маестро" актьорът Брадли Купър се превъплъщава в образа на известния американски пианист, диригент и композитор от 20-и век Ленард Бърнстейн. Като режисьор, продуцент, съсценарист и изпълнител на главната роля в биографичния филм Купър има всички шансове да попадне в надпреварата за наградите "Оскар", но дали най-сетне ще спечели дълго чаканото признание от американската кинокадемия?

Историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд - първата от 63 години, остави своя отпечатък върху кинофестивала във Венеция, където "Маестро" беше представен през уикенда в отсъствието на своя режисьор и водещ актьор. Биографичната лента, одобрена от семейството на Ленард Бърнстейн и копродуцирана от Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг, е сред 23-те филма, които ще се съревновават за наградата "Златен лъв" на венецианската Мостра.

В своите два часа "Маестро" се фокусира върху емоционалния живот на Ленард Бърнстейн (1918-1990), неговата хомосексуалност и измъчената връзка със съпругата му от чилийски произход, актрисата и активистка Фелисия Монтеалегре, изиграна от Кери Мълиган.

Необикновената кариера на композитора, който ще бъде запомнен с музиката на "Уестсайдска история", остава на заден план. 

Подобно на първия си режисьорски опит "Роди се звезда", в който участва заедно с Лейди Гага, Брадли Купър изследва връзките между творчеството и емоционалния живот на артиста. 


Според анализаторите актьорското изпълнение на Брадли Купър го прави силен претендент за наградата на кинофестивала във Венеция, както и за "Оскар".

Купър извървя пътя от симпатягата от филми като "Последният ергенски запой" и "Ловци на шаферки" до кинодеец с девет номинации за отличия на Американската академия за кинематографично изкуство и наука. 

В случая с Брадли Купър наблюдателите дори говорят за "проклятието на "Оскар-ите". Причината? Купър общо като актьор, сценарист и продуцент има девет номинации за награди на американската киноакадемия, без да е печелил - повече дори от тези на "горката" Глен Клоуз. Холивудската актриса е печално известна с това, че се е разминавала с водещото киноотличие осем пъти. 

Като продуцент, режисьор и съсценарист на "Маестро" (заедно с Джош Сингър) Купър има шанс да получи четири номинации за "Оскар". Рекордът за най-много номинации в една и съща година - шест през 1954 г., принадлежи на легендарния Уолт Дисни. Той е и рекордьор с най-много спечелени статуетки в една и съща година - четири, отново през 1954 г. 

Как започва дългата история на Брадли Купър с "Оскар"-ите?

Купър има три номинации за филма "Роди се звезда" - за най-добър филм, най-добър актьор и най-добър адаптиран сценарий (заедно с Ерик Рот и Уил Фетърс). Той обаче се разминава с номинация за режисура на "Оскар"-ите, въпреки че е номиниран в тази категория за отличията "Златен глобус", на режисьорската гилдия, "Изборът на критиците" и БАФТА. Това се случва през 2019 г. 

Преди това Купър е номиниран за най-добър актьор през 2013 г. ("Наръчник на оптимиста") и 2015 г. ("Американски снайперист"). През 2014 г. той получава номинация за най-добър актьор в поддържаща роля за "Американска схема".

Брадли Купър е номиниран още три пъти за "Оскар" като продуцент на филмите "Американски снайперист", "Жокера" и "Улицата на кошмарите". С това номинациите му стават общо девет. 

Американската киноакадемия обича биографичните филми, така че няма да е изненада ако "Маестро" попадне в надпреварата и Купър получи номинация като негов продуцент. 

За първия си режисьорски опит "Роди се звезда" Брадли Купър не беше номиниран за "Оскар". Дали с втория си филм той ще има повече късмет, предстои да се разбере.

Според наблюдателите Купър има по-големи шансове в категорията за най-добър актьор с преобразяващото си превъплъщение в реална личност. 

Остава и възможността актьорът и режисьор да получи номинация за "Оскар" в категорията за оригинален сценарий, която също би била първа за него (предишната му е за адаптиран сценарий).

Въпреки че е още рано за категорични прогнози, още повече че не е ясно как ще се развие предстоящият награден сезон предвид стачката в Холивуд, анализаторите смятат, че Брадли Купър е по-вероятно да получи две номинации - за най-добър филм (като продуцент) и за най-добър актьор. Дали ще успее да превърне една от тези номинации в дълго чакания "Оскар", само времето (и американската киноакадемия) ще покаже.