Ще изберат ли на Острова първия AI-депутат?

Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим

Любопитно
18:15 - 19 Юни 2024
4451
Ще изберат ли на Острова първия AI-депутат?

"Политиката е твърде важно нещо, за да бъде оставено на политиците", заявява Стив Ендакот. Той е създал изкуствения интелект AI Steve, номиниран за депутат на предстоящите парламентарни избори във Великобритания, съобщава "Гардиън".

На път ли е Обединеното кралство да избере първия в света AI-депутат?

AI Steve вече е вписан в бюлетината. Ако алгоритъмът спечели, на работа ще ходи неговият създател Стив Ендакот.

Гласуванията си в парламента Ендакот ще базира на данните от AI Steve. Изкуственият интелект ще комуникира постоянно със своите избиратели. Те ще могат да пращат предложения и да питат важни за тях въпроси. Изкуственият интелект ще събира и обобщава информацията. След групирането си тя ще получава оценка от независими валидатори, а Ендакот ще отправя питанията и предложенията с висока оценка.

"AI Steve беше създаден, за да се гарантира, че хората от Брайтън и Хоув имат 24/7 достъп, за да оставят мнения и да участват в политиката", пише Ендакот на уебсайта си.

59-годишният британец описва себе си като "капиталист със социалистическа съвест". Той допълва, че е бизнесмен, но произхожда от работническата класа. Един от основните му приоритети е опазването на околната среда. Въпреки това Ендакот не е от Зелената партия, защото иска екологичните политики да са "практични".

Партията на Ендакот - Smarter UK - не беше регистрирана навреме за изборите, така че AI Steve ще се кандидатира като независим.

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания ще се проведат на 4 юли.