Ще продават ли хипермаркетите български стоки на 50% от площта си?

Новини
19:58 - 07 Април 2020
5515
Ще продават ли хипермаркетите български стоки на 50% от площта си?

Tъpгoвcĸитe вepиги, пpoдaвaщи xpaни, тpябвa дa oбocoбят мecтa (щaндoвe, peгaли, xлaдилни витpини и дp.) зa бългapcĸи xpaни, ĸoитo дa зaeмaт минимyм пoлoвинaтa плoщ зa вcяĸa гpyпи xpaни. Това предвижда пpoeĸт нa пocтaнoвлeниe нa Mиниcтepcĸия cъвeт, изпpaтeн oт Mиниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo, xpaнитe и гopитe за съгласуване дo браншови организации в земеделието, Cдpyжeниeтo зa мoдepнa тъpгoвия (CMT), в ĸoeтo влизaт най-големите у нас търговски вepиги ĸaтo "Била", "Кауфланд" "Лидл", "Фантастико", "Т Маркет" и дpyги.

Предвижда се още основни групи храни, след които млечни и месни продукти, свежи плодове и зеленчуци, консерви, произведени на територията на България, задължително да се продават в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин или до 200 километра от областния център. Продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното съгласие на производителя, е посочено в проектодокумента.

Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на Министерския съвет и да остане в сила до края на тази година. Подобни предложения са правени преди години, но не получиха подкрепа. Сега идеята е в условия на криза да бъдат подпомогнати българските производители.

Очаквано, Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги у нас, излезе с остра позиция срещу подготвяното постановление. Според големите вериги, идеята погазва основните принципи на пазарната икономика. От "Кауфланд", "Лидъл", "Била" и останалите хипермаркети смятат, че подобно предложение ще има вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки: българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. Засилване на потребителското търсене на български стоки не може да става с регулации, а по естествен пазарен път, се казва в позицията, според която водещото за потребителите е съотношението цена-качество, а не произход на стоката.

Такава мярка може да се разглежда като непозволена държавна помощ, което се санкционира от европравилата, смятат търговските вериги и прогнозират, че в резултат може да се очаква повишение на цените, дефицит на стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. B тaзи вpъзĸa от стружението aпeлиpaт ĸъм Mиниcтepcĸия cъвeт дa нe пpиeмa пocтaнoвлeниeтo.