Ще проверяват за радиоактивност и тежки метали украинското зърно

Засилват и контрола по границата

Актуални новини
18:32 - 14 Септември 2023
2577
Ще проверяват за радиоактивност и тежки метали украинското зърно

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Това решиха депутатите днес с 124 гласа "за". Заради това обаче ще бъде засилен контрола на границата, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Българските земеделски производители са в протестна готовност заради отпадналата забрана.

Два часа и две гласувания бяха необходими на депутатите, за да приемат решение за отпадане на вноса на украинско зърно у нас от 16 септември. Днес в зала беше изслушан и земеделският министър Кирил Вътев, който обясни, че ще бъдат взети мерки във връзка с отпадане на забраната, а именно ще се засилят проверките.

Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали във зърното. От ГЕРБ-СДС днес обясниха, че всъщност днешното решение няма никакво значение, защото забраната пада на ниво Европейски съюз, а от ПП-ДБ отново съобщиха, че по този начин ще намалеят цените на всички хранителни стоки у нас.

Остро обаче срещу отпадане на забраната на внос на украинско зърно възразиха от БСП за България, Възраждане и ИТН.

Земеделският министър Кирил Вътев призна, че досега е подкрепял идеята за удължаване на забраната за внос на украинско зърно у нас. 

"На последния Министерски съвет бяха показани макропоказатели. Според тях не е толкова притеснително да се откажем от тази забрана, защото могат да бъдат подпомогнати българските производителите", каза министърът.

Вътев обаче обясни, че ще засили контрола на украинските стоки, защото те не отговарят на стандартите на Европейския съюз.

"Стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали", посочи той.

Въпреки че от ГЕРБ-СДС подкрепиха идеята за отпадане на забраната, според тях решението е без смисъл, защото забраната ще отпадне в целия Европейски съюз утре. Също така ще има много политически негативи, защото тя не е съобразена със зърнопроизводителите.

"Това решение на практика няма да има абсолютно никакви последици затова какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети", каза Десислава Танева.

Според ПП-ДБ обаче разрешения внос ще допринесе за намаляване на цените на всички хранителни стоки у нас.

"Трябва да сравним кое е по важно - да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 млн. човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на година", коментира Кирил Петков.

Според опозицията днешното решение е в разрез с европейските правила и ще доведе до масови протести на земеделци.

"Това е чиста проба национално предателство, не защото не сме за свободния пазар, а защото не може да поставяме нашите зърнопроизводители в ситуация, в която няма да бъдат конкурентоспособни", каза Деян Николов от Възраждане.

"По бързата писта се прокарва едно решение, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на народните представители", коментира Иван Иванов от БСП за България.

"Ние няма да подкрепим това решение в Народното събрание. Това няма да ги спаси от хората, които ще излязат с тракторите по улиците", посочи Тошко Йорданов от ИТН.

В събота земеделският министър ще се срещне със зърнопроизводители, за да обсъди с тях какви мерки могат да бъдат взети, така че те да бъдат компенсирани заради понесените загуби от внос на по-евтино украинско зърно.

Веднага след решението на парламента за отпадане на забраната на вноса, беше организирата среща на инициативен комитет, от която стана ясно, че повече от 20 асоциации в земеделието започват безсрочен национален протест от 18 септември. Земеделците заявиха, че решението е пагубено и ще унищожи българското селско стопанство.