Ще се ожесточи ли войната в Украйна след повторния взрив на Кримския мост? (СНИМКИ)

Русия обвини Киев, САЩ и Великобритания за експлозията

Актуални новини
13:21 - 17 Юли 2023
5580
Ще се ожесточи ли войната в Украйна след повторния взрив на Кримския мост? (СНИМКИ)

Войната в Украйна ще се ожесточи в разгара на лятото след повторния взрив на Кримския мост рано тази сутрин, смятат международни наблюдатели.

Два взрива избухнаха на Кримския мост, който свързва окупирания полуостров с Русия. Мъж и жена бяха убити, а дъщеря им - тежко ранена. Част от пътното платно за автомобилното движение е пропаднала, трафикът е спрян, а в понеделник сутрин се образува голямо задръстване от желаещи да преминат.

Движението на влаковете също е преустановено временно, но се очаква да се поднови още тази сутрин - жп линията този път изглежда не е повредена.

Експлозията е станала на 145 подпорен стълб от моста от страната на руския Краснодар, малко след 3 часа тази сутрин.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Украйна в извършването на атаката срещу моста. Според нея украинската атака срещу Кримския мост е осъществена със съдействието на САЩ и Великобритания. Ройтерс уточнява, че Захарова не е представила доказателства в подкрепа на твърденията си.

„Сегашната атака срещу Кримския мост е извършена от режима в Киев. Този режим е терористичен и притежава всички отличителни белези на международна организирана престъпна група", каза Захарова.

"Решенията се взимат от ръководителите и военнослужещите на Украйна с прякото участие на американските и британските разузнавателни агенции и политици. САЩ и Великобритания са отговорни за една терористична държавна структура", допълни тя.

Като ответна реакция Москва прекрати сделката за износ на украинско зърно през Черно море, макар официално да не се съобщава, че това е причината.

По-пано Сергей Миронов, лидер на партия "Справедлива Русия" в руския парламент, заяви, че Москва трябва да отговори, като унищожи украинска инфраструктура и спре зърнената сделка.

"Това е, което трябва да направим, а не да обсъждаме сделка за зърно, която помага на киевските управници и техните западни господари да си пълнят незаконно джобовете. Не може да има зърнена сделка след поредната терористична атака", заяви той в "Teлеграм".

Преди година Русия се съгласи да подпише зърнената сделка, което позволи на Украйна да възобнови доставките на храни от южната си част през Черно море въпреки войната.

Москва обаче многократно създаваше неяснота дали ще се съгласи срокът на споразумението, който изтича днес, да се удължи.

Според поне две украински медии, които цитират неназовани източници, зад днешния инцидент на Кримския мост стоят службата за вътрешна сигурност на Украйна и военноморските сили на Киев, предаде Ройтерс.

Украинската обществена телевизия "Суспилне" и електронния в. "Украинска правда" дадоха малко подробности за операцията, за която казаха, че в нея са участвали Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военноморските сили. "Суспилне", цитирайки свои източници,  информира, че мостът е бил атакуван с подводни дронове.

Телевизията цитира говорител на ВМС, който казал, че не разполага с такава информация и призовал медията да изчака официалните съобщенията. Украински официални лица за момента не са коментирали инцидента, посочва Ройтерс.

Към медиите на Киев, твърдящи, че експлозиите на Кримския мост са дело на украински сили, се присъедини и агенция Укринформ.

Според източниците на Укринформ в атаката обаче били използвани безпилотни надводни кораби.

"Беше трудно да се стигне до моста, но в крайна сметка това беше направено", заявили от СБУ пред агенцията. От службата припомнят изявлението на началника на СБУ Василий Малюк, че мостът е легитимна цел за Украйна.

Наталия Гуменюк, говорителка на южните сили за сигурност и отбрана на Украйна, заяви по националната телевизия, че повреждането на моста може да е руска провокация преди удължаването на споразумението за зърното, което изтича днес, гласи допълнителна информация на телевизия "Суспилне".

Москва, от своя страна, уточнява, че атаката срещу Кримския мост е извършена от два надводни дрона, което било съобщено на агенцията от информационния център на Националния антитерористичен комитет (НАК), предаде ТАСС.

Руските източници потвърждават, че двама възрастни са загинали, а едно дете е било ранено.

Инцидентът на Кримския мост може да е провокация от страна на Москва, заяви обаче говорителката на южното военно командване на Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от Ройтерс.

"Създаването на подобни провокации, които окупационните власти на Крим веднага разтръбяват, е типичен начин за решаване на проблеми за кримските власти и за страната агресор", каза Гуменюк.