Ще върне ли Иван Добчев "Аскеерите" заради Мария?

Актуални новини
16:50 - 09 Април 2021
6161
Ще върне ли Иван Добчев "Аскеерите" заради Мария?

Почетният "Аскеер", който бе присъден на актрисата Мария Бакалова, индиректно показа, че едноименната фондация към Театър "Българска армия" не приема острите и дори обидни коментари на нейния преподавател в НАТФИЗ проф. Иван Добчев по неин адрес. Част от членовете на Фондацията също са студенти на известния режисьор, което означава, че те се разграничават от мнението на професора за младата българска актриса, участвала в холивудската продукция "Борат-2".

Самият Иван Добчев многократно е бил отличаван с "Аскеер" за редица свои постановки. Сега обаче изниква въпросът дали Добчев ще върне статуетките в знак на протест срещу награждаването на Мария Бакалова, която той явно не харесва най-вече заради ролята й в "Борат-2". Тя пък бе забелязана от Американската кино академия и е номинирана за "Оскар" за второстепенна роля. Мария Бакалова е петата актриса от Източна Европа, номинирана след 55-годишно прекъсване - за "Оскар" за главна или поддържаща женска роля в близо 100-годишната история на престижните холивудски награди.

"Аскеер за Мария Бакалова! Предлагам проф. Иван Добчев да върне всичките получени Аскеер-и в знак на протест, а Копринка Червенкова да напише дописка, с която да заклейми Академия Аскеер. Фейсбук потребителите да се скараме за “високото” и “ниското”, а Мария Бакалова да снима високобюджетни филми, да работи с талантливи колеги и да печели награди ...и долари", коментира жупналистът Георги Тошев.

Актрисата и режисьор Ева Волицер, която е сред защитниците на Мария Бакалова, също с радост отбелязва, че тя заслужава "Аскеера".

"Вятърът на Промяната са младежите в новия Борд на "Аскеер" Фондацията. Предишните мнооого се съобразяваха с Добчевци. Помните ли милият Иван Ласкин как се изказа на една от церемониите за Добчев и "Сфумато", и как Милен Миланов скорострелно изтича на сцената да се извинява! Страах на Милен от лобитата театрални тогава", написа във фейсбук Ева Волицер.

Мария Бакалова получава почетен "Аскеер" за посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда. Решението е на Управителният съвет на фондация "А`Аскеер". Отличията за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени от фондация "А`Аскеер" в Театър "Българска армия" за 30-и път на 23 май 2021 г., в навечерието на празника на българската писменост, духовност и култура.

Почетен "Аскеер" се дава от 2007 г. - за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство. Не се присъжда всяка година, а при специални случаи. Статуетката за победителите е дело на скулптора Георги Чапкънов-Чапа.

"Мила Мария, моля Ви приемете този почетен "Аскеер" за това, че постигнахте нещо недостижимо до този момент за никой български актьор преди Вас. За това, че бяхте и ще бъдете оценявана от личности от световна величина, свързани с нашата професия и вече получихте най-висока оценка за Вашия труд и талант". Това се казва в писмото он "А`Аскеер", което Бакалова вече е получила, заедно със статуетката.

"Вероятно вече знаете, че по пътя Ви ще има много негативен шум, но вие слушайте тишината! Там се крият отговорите! Там съществуват милиони човешки същества, които безмълвно ви харесват и одобряват това, което правите. Там са хората, в чиято мечта живеете! Не ги разочаровайте! Бъдете смела, вдъхновена и вдъхновяваща! На добър час и попътен вятър, мила Мария!", пише още в писмото.

"Вдъхновяващо писмо, каквото Мария заслужава безапелационно!", написа поетът Добромир Банев.