Щетите от "Дориан" на Бахамите са ужасяващи

Засега официално жертвите на урагана са 45 души

Свят
11:21 - 09 Септември 2019
1986
Щетите от "Дориан" на Бахамите са ужасяващи

Ръководителят на Американската агенция за международно развитие, Маркъс Грийн е сравнил щетите от урагана "Дориан" на Бахамските острови с тези на ядрена бомба.

Грийн разказа, че е прелетял със самолет над Бахамите, за да наблюдава щетите, причинени от бурята на Гранд Бахама и островите Абакос.

"Дориан" мина през Бахамите миналата неделя, когато беше ураган с категория от пета степен и с пориви на вятъра, достигащи до 300 км/ч. Засега официално жертвите му са 45 души, но се очаква броят им да нарасне.

Премиерът на Бахамите Хуберт Минис нарече загубата на живот "катастрофална и опустошителна". "Бях поразен от природата на опустошенията. Има части от Абако и Бахамските острови, където няма големи щети. След това има струпвания и общности, които са били опустошени, почти сякаш върху тях са паднали ядрени бомби", коментира Грийн пред Ройтерс.  

От Американската агенция за международно развитие казват,че работят с правителството на Бахамските острови за осигуряване на спешен подслон, медицинска помощ, храна и вода.

Досега около 3 500 души са евакуирани в Насау. В събота круизен лайнер, превозващ 1400 души, акостира в Ривиера Бийч, Флорида. Длъжностните лица заявиха, че Насау ще се бори да приюти всички хора, които се нуждаят от подслон.