Шумен се усмърдя на фекалии

Актуални новини
12:35 - 23 Февруари 2022
2075
Шумен се усмърдя на фекалии

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Шумен сезира Окръжната прокуратура за изтичане на битово-фекални води в дере от канализационната помпена станция в шуменския квартал "Дивдядово" и за екологично замърсяване. Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

При поредната проверка, направена след сигнал, експертите открили, че шахтата на съоръжението е пълна догоре, а от нея пред станцията изтичат отпадни води, които постъпват от канализационната система на квартала. През околовръстните канавки тези води изтичат в дерето, приток на язовир "Соара". При проверката е станало още известно, че двете работни помпи на станцията са повредени, предаде БТА.

Заради това, че съоръжението не отговаря на изискванията, е дадено предписание ВиК оператора в срок до 24 февруари да спре изтичането на отпадни води към дерето. Ще бъде съставен поредният акт за административно нарушение на оператора.

Неработещата канализационна помпена станция и съоръженията към нея системно нарушават екологичното законодателство, смятат експертите от РИОСВ. От 2020 г.  са направени 12 проверки, дадени са 6 предписания, съставени са 5 акта и веднъж е сезирана прокуратурата, но проблемът, по думите им, се задълбочава.

Причината е, че станцията не изпълнява предназначението си да отвежда замърсените води от кв. "Дивдядово" до градската пречиствателна станция за отпадни води. От екоинспекцията смятат, че затова трябва да се търси отговорност от оператора на съоръжението, възложителя на проекта за него, от проектанта, изпълнителя и строителния контрол.