Швеция: Голяма е вероятността Финландия да влезе в НАТО първа

И двете страни заявиха, че се надяват да станат членки до срещата на върха във Вилнюс

Свят
13:57 - 14 Март 2023
1212
Швеция: Голяма е вероятността Финландия да влезе в НАТО първа

Вероятността Финландия да се присъедини към НАТО преди Швеция се е увеличила, заяви шведският министър-председател Улф Кристерсон пред репортери.

По думите му през последните седмици е станало все по-ясно, че Турция е готова да ратифицира кандидатурата на Финландия, но все още има резерви към тази на Швеция. Това означава, че тя може да ратифицира първо кандидатурата на Финландия. "Нямаме потвърждение, че това ще се случи, но смятаме, че общата оценка след многото разговори напоследък е, че вероятността за това се е увеличила", каза Кристерсон на пресконференция, предаде АФП.

И двете страни заявиха, че се надяват да станат членки до срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Кристерсон също така заяви, че е уверен, че Швеция в крайна сметка ще стане член на НАТО. "Тук не става въпрос за това дали, а кога точно Швеция ще стане член на НАТО", каза той.

Финландия и Швеция се отказаха от десетилетната си политика на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към алианса през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които все още не са ратифицирали своите кандидатури, които трябва да бъдат приети от всички 30 членове на военната организация. Анкара прекрати преговорите с Швеция в знак на възмущение след протестите през януари, които включваха с изгаряне на Корана пред посолството на Турция в Стокхолм, но разговорите бяха възобновени в Брюксел на 9 март.

Турция обвини Швеция по-специално, че предоставя убежище на "терористи", особено на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). "Турция все още не смята, че сме готови, и това беше ясно изложено на срещата", заяви главният шведски преговарящ Оскар Стенстрьом на същата пресконференция, като добави, че Анкара не е изразила същото "недоволство" спрямо Финландия.

Междувременно Будапеща се очаква да гласува в подкрепа на присъединяването на двете страни към алианса "през следващите седмици", заяви миналата седмица заместник-председателят на унгарския парламент Чаба Хенде.