Финландия и Швеция не убедиха Турция за НАТО

За съюзниците от Алианса ключова цел е да получат одобрението на Анкара

Свят
11:15 - 10 Март 2023
1329
Финландия и Швеция не убедиха Турция за НАТО

Турция не показа никакви признаци за вдигане на блокадата си за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на среща в четвъртък, пише европейската редакция на американския вестни "Политико".

Представители на трите страни се събраха за първи път от ноември, след като в НАТО заявиха, че очакват промяна на позицията на Турция.

Швеция определи срещата като стъпка напред - независимо от липсата на конкретни резултати.

"Най-важното нещо днес е, че се събрахме", каза преговарящият на Швеция Оскар Стенстрьом пред репортери в централата на НАТО в Брюксел след разговорите. Страните, каза той, "се договориха за по-нататъшни срещи".

Докато 28 от 30-те съюзници на НАТО бързо одобриха присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса, парламентите на Турция и Унгария все още не са ратифицирали кандидатурите им за членство.

Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха меморандум, очертаващ стъпките, които страните ще предприемат, за да отговорят на опасенията на Турция относно износа на оръжия и тероризма на срещата на върха на алианса в Мадрид миналото лято, когато лидерите на НАТО решиха да поканят Швеция и Финландия да се присъединят.

Но въпреки промените в политиката във Финландия и Швеция, например законопроекти, предназначени да предотвратят участието в терористични организации, Анкара продължи да блокира членството и да повдига възражения - особено срещу Швеция.

Напрежението се задълбочи особено след като датски крайнодесен политик изгори копие от Корана в Стокхолм пред турското посолство през януари.

И макар да не е ясно какво точно очаква Турция с продължаващото си блокиране, има спекулации в рамките на Алианса, че проточеният процес се дължи отчасти на вътрешнополитическите съображения на президента Реджеп Тайип Ердоган, както и на опит да спечели влияние в отношенията на Анкара с Вашингтон.

Стенстрьом заяви, че Турция признава, че Швеция и Финландия са "предприели конкретни стъпки", характеризирайки това като "добър знак".

Забавеното одобрение подхранва разочарованието в целия Алианс. Сега нарастват спекулациите дали Финландия може да се присъедини към НАТО преди Швеция.

За съюзниците от НАТО ключова цел е да получат одобрението на Турция и Унгария за двете страни преди следващата среща на върха на лидерите на алианса, насрочена за юли във Вилнюс. Забавяне след нея може да се окаже неудобно за военния съюз.