Швеция и Финландия купуват заедно оръжия

Свят
20:26 - 18 Май 2022
1076
Швеция и Финландия купуват заедно оръжия

Финландия и Швеция заедно ще закупят преносими огнестрелни и противотанкови оръжия. Това обяви финландското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Двете страни ще засилят сътрудничеството си в обществените поръчки за отбрана, като за целта Финландия се присъедини към споразумение за придобиване на противотанкови оръжия от шведския производител на оръжия Saab Dynamics, дъщерно дружество на Saab, съобщи ведомството.

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен разреши и подготовка за съвместно закупуване на малки огнестрелни оръжия, включително щурмови пушки и оръжия за лична защита.

 По-рано днес двете скандинавски страни подадоха заявленията си за присъединяване към НАТО, след като нахлуването на Русия в Украйна ги накара да преосмислят дългогодишната си политика на неутралитет по отношение на военните съюзи.

Споразумението за противотанкови оръжия дава възможност за закупуване на ракети, безоткатни пушки, боеприпаси и друго свързано с тях оборудване, обясни Кайконен.

Съвместните поръчки ще подобрят наличността на критично отбранително оборудване във Финландия и Швеция, тъй като страните ще могат да си служат с едно и също търговско споразумение, пояснява ведомството.

Подобно предложение за пакетно въоръжаване на страните-членки на НАТО от Балканския полуостров отправи преди няколко седмици и българският премиер Кирил Петков. До момента обаче постъпки за това не са направени.