Швеция представя десетки милиони евро за енергийна помощ за Украйна

Украйна
15:58 - 28 Май 2024
2010
Швеция представя десетки милиони евро за енергийна помощ за Украйна

Швеция обяви нов план за енергийна помощ за Украйна, представен днес на пресконференция от министъра на външната търговия и международната помощ Йохан Форсел.

Средствата на обща стойност 650 млн. крони (56 млн. евро) ще бъдат инвестирани в електрически генератори, трансформатори, фотоволтаични клетки, резервни части.

"Русия все по-често насочва атаките си срещу украинската енергийна система с цел да извади от строя важна инфраструктура", напомни той и добави: "Достъпът до енергия е от съществено значение, за да може украинското общество, икономика и бизнес да продължат да функционират", цитира го АФП.

Русия ежедневно атакува с дронове и ракети селища в Украйна, които са далеч от фронтовата линия,  като се насочва по-специално към енергийната инфраструктура, предизвиквайки с това прекъсвания на електрозахранването.

На 24 май шведското правителство обяви многогодишен план за гражданска и военна помощ на стойност 75 млрд. крони между 2024 и 2026 г., за да подкрепи Киев "толкова дълго, колкото е необходимо".