Швеция се бори с коронавируса по свой начин

До вчера в скандинавското кралство с около 10 милиона жители е имало 2272 заразени

Свят
16:42 - 25 Март 2020
3163
Швеция се бори с коронавируса по свой начин

В момент, когато все повече европейски страни ограничават движението на населението, за да попречат на разпространението на новия коронавирус, Швеция избра друг, по-гъвкав път, без да затваря началните училища, ресторантите и баровете.
Този видим контраст доведе до обществен дебат: дали Швеция прави достатъчно за защита на населението си?
"Не можем да си позволим да повторим в Швеция човешкото страдание, което видяхме в Ухан и Бергамо. Това би било риск, нарушаващ най-фундаменталния принцип на обществото: че всеки човек е ценен", написа главният редактор на водещия всекидневник "Дагенс нюхетер", призовавайки за по-строги мерки или за общо проследяване на населението.
По-късно същия ден премиерът социалдемократ Стефан Льовен се обърна към населението по телевизията (нещо, което се случва рядко), призова всички "да поемат своята част от отговорността" и да последват препоръките на правителството: да работят дистанционно и да спазват дистанция в социалните контакти.
Освен това властите препоръчват на всички "изложени на риск" да останат по домовете си. Забранени са събиранията на повече от 500 души (в Германия максимумът е двама), гимназиите и университетите са затворени.
Вчера правителството призова ресторантите и баровете да обслужват само клиентите на масите, за да се избегнат опашки и да се гарантира необходимо минимално разстояние между всички клиенти. Но за мнозина животът продължава нормалния си ход.
В събота вечерта баровете и ресторантите в шведската столица бяха пълни, както и общественият транспорт в пиковите часове.
Въпреки това, както и при повечето европейски партньори на Швеция, границите на страната вече са затворени за пътувания, които не се смятат за "жизненоважни".
Освен това шведският парламент ускори приемането на проектозакон, позволяващ затваряне на началните училища и детските градини, ако се наложи.
Защо се възприема такъв подход към разпространението на вируса, питат се шведските медии.
Правителството отговаря, че следва препоръките на Агенцията за обществено здравеопазване и заявява, че е готово за действие. Здравните власти казват, че не са поискали още затварянето на училищата, защото у дома трябва да стоят възрастните, а не децата.
"Щом Агенцията за обществено здравеопазване поиска от правителството да вземе решение, ще го направим много бързо", заяви в средата на март шведската министърка на здравеопазването Лена Халенгрен.
Но не всички имат такова доверие на здравните власти, като правителството. Няколко експерти и публични личности обвиниха агенцията, че поставя в опасност живота на хората.
Швеция отчасти оправда позицията си, посочвайки Великобритания, която следваше аналогична стратегия, преди Даунинг стрийт да затегне режима.
Натискът върху шведското правителство и Агенцията за обществено здравеопазване нараства, но властите се придържат към досегашната си позиция и отхвърлят всички драстични мерки, които според тях не са толкова ефикасни, че да оправдаят отражението си върху обществото.
В понеделник Йохан Гизеке, бивш епидемиолог на Шведския национален институт за контрол на заразните заболявания, а сега съветник в Световната здравна организация (СЗО), дори подкани шведите да излязат и да се насладят на пролетното слънце. "Вземете приятел и се разходете, спазвайки дистанция от един метър. Не се бутайте в съседа си. Донесете си термос и седнете на пейка. Да стоите седнали вкъщи е също толкова зле за здравето", заяви той по обществената Шведска телевизия.
Остава да видим дали Швеция ще се придържа към тази стратегия. Противно на очакванията, страната все още не е предизвикала гнева на северните си съседки, които прилагат по-строги мерки за овладяване на пандемията.
До вчера в скандинавското кралство с около 10 милиона жители е имало 2272 случая на новия коронавирус , а 36 души са починали вследствие на болестта по данни на здравните власти. В Норвегия и Дания - всяка от които е с население около два пъти по-малко от населението на Швеция - властите са регистрирали съответно 2566 и 1703 случая. Финландия, с около 5,5 милиона жители, съобщи в понеделник за 792 случая.
Реалният брой на заразените обаче със сигурност е по-висок, защото тестове се извършват само върху определена част от населението.