Швеция се надява Унгария скоро да я одобри за НАТО

ЕС
11:51 - 14 Февруари 2024
1124
Швеция се надява Унгария скоро да я одобри за НАТО

Швеция се надява Унгария съвсем скоро да приеме кандидатурата на Швеция в НАТО. Това заяви днес външният министър Тобиас Билстром, цитиран от Ройтерс.

"Приветстваме Турция, която завърши процесът по ратификация, и очакваме Унгария да я последва", заяви той по време на своя реч в парламента.

Унгария е единствената страна-членка на НАТО, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция.

Припомняме, че Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година. Анкара ратифицира членството на Финландия, но повдигна възражения срещу кандидатурата на Швеция заради това, което каза, че защитава Стокхолм на групи, които Анкара смята за терористи.

На 23-ти януари турският парламент одобри присъединяването на Швеция към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), като по този начин Стокхолм се приближи до 32-рия член на Алианса. Решението, което се очаква да бъде окончателно одобрено от президента Реджеп Тайип Ердоган, бележи значителна промяна в отбранителната политика на Швеция и оставя Унгария като единствената оставаща членка на НАТО, която все още не е ратифицирала кандидатурата на Швеция.