Шведската полиция арестува жена , опитваща се да изгаси запален Коран (ВИДЕО)

Проявите на изгорени религиозни книги зачестиха и обтегнаха до краен предел отношенията на западни държави с Турция

Актуални новини
10:20 - 19 Август 2023
4102
Шведската полиция арестува жена, опитваща се да изгаси запален Коран (ВИДЕО)

Шведската полиция потвърди информацията за задържана жена, която се е опитала да изгаси копие на Корана, запалено в близост до иранското посолство в Стокхолм, предаде БТА като цитира ДПА.

В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как жена пръска с пожарогасител иракчанин, който е подпалил екземпляр от свещената за исляма книга. Силите на реда заявиха, че тя е била арестувана за нарушаване на обществения ред. 

През последните седмици 37-годишният мъж проведе няколко подобни акции, последвани от яростни протести в много мюсюлмански страни. В съседна Дания също имаше редица ислямофобски прояви.  Терористичната мрежа "Ал Каида" неотдавна призова за атаки, а вчера Швеция повиши степента на опасност от терористични нападения до второто най-високо ниво от 2016 г. насам. 

Полицията в Стокхолм отхвърли две молби за протести, на които се планираше свещената книга на исляма да бъде изгорена, като мотивира решението си с оценки на шведската служба за сигурност, че подобни действия увеличават риска от терористични нападения срещу Швеция. По-късно обаче съд отмени решенията и каза, че полицията трябва да представи по-конкретни заплахи, за да забрани публична проява.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/X5G-AzLQOlY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>