Шведските профсъюзи се опълчиха на "Тесла"

Илон Мъск нарече стачните действия "безумни"

Техномания
16:55 - 13 Декември 2023
2287
Шведските профсъюзи се опълчиха на "Тесла"

Шведският съюз на транспортните работници обяви днес, че неговите представители, които са заети в комуналния сектор, ще спрат да събират отпадъците от фирмените автосервизи в Швеция на американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla), предаде Ройтерс. 

Бойкотът ще започне в неделя (24 декември), съобщи шведският профсъюз. Той ще бъде в подкрепа на работниците и служителите, които стачкуват срещу отказа на "Тесла" да сключи колективен трудов договор с механиците, които работят за производителя на електромобили в Швеция. 

В знак на солидарност към тях се присъединиха и работници, и служители, които членуват в други синдикати. 

Сред тях са шведски пристанищни докери, които отказват да обслужват товаренето и разтоварването на автомобили и контейнери, свързани с "Тесла". 

В трудовия протест се включват и служители в сферата на услугите и комуникациите, които отказват да доставят пощенски пратки и писма, свързани с американската компания. 

Мажоритарният собственик на "Тесла" - мултимилиардерът Илон Мъск, нарече в началото на декември стачните действия "безумни", посочва британското издание "Гардиън".

"Тесла" не може да игнорира правилата, които важат на шведския трудов пазар", се казва в изявление на шведския транспортен синдикат.