Шведският премиер иска среща с Орбан

ЕС
14:31 - 25 Януари 2024
1513
Шведският премиер иска среща с Орбан

Шведският премиер Улф Кристершон предлага да се срещне с унгарския си колега Виктор Орбан в Брюксел следващата седмица, за да обсъдят кандидатурата на скандинавската страна за НАТО и други двустранни въпроси, съобщава "Ройтерс".

В писмо до Орбан Кристершон посочва, че би приел и покана, получена по-рано тази седмица, за среща в Будапеща "в удобно за двама ни време".

"Съгласен съм с Вас, че един по-интензивен диалог между нашите страни би бил от полза", отбелязва той в писмото.

Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО през 2022 г. след нахлуването на руските сили в Украйна, но кандидатурата ѝ беше задържана от Турция и Унгария.

Във вторник турският парламент даде зелена светлина на молбата на Швеция и се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да потвърди решението с подписа си през следващите дни.

По този начин Унгария ще остане единствената страна членка на НАТО, която не е ратифицирала членството на Швеция.

Във вторник Орбан покани Кристершон в Будапеща за преговори относно присъединяването на страната му към Алианса. Парламентът на Унгария е във ваканция до средата на февруари.

По-рано днес председателят на парламента на Унгария заяви, че одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО не е спешно.

Турция и Унгария поддържат по-добри отношения с Русия, отколкото други членове на НАТО.