Шведското правителство оцеля след вот на недоверие

Турция се противопоставя на кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО

ЕС
15:48 - 07 Юни 2022
2279
Шведското правителство оцеля след вот на недоверие

Правителството на Швеция оцеля при вот на недоверие във вторник, което представлява значителна победа за премиера Магдалена Андершон, докато тя се опитва да се справи с възникналата неочаквана пречка за членството на страната в НАТО - позицията на Турция, пише европейската редакция на "Политико".

Гласуването беше специално насочено към министъра на правосъдието Морган Йохансон заради неуспеха му за справяне с престъпността, но Андершон каза миналата седмица, че цялото правителство ще подаде оставка, ако Йохансон загуби подкрепата на парламента.

Партиите на умерените, либералите и християндемократите заявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу министъра на правосъдието и вътрешните работи Морган Йохансон, след като популистката партия на Шведските демократи призова за гласуване следващата седмица.

Демократите се оплакват, че борбата на Йохансон с престъпността не е достатъчно добра.

В крайна сметка 174 от 349 депутати гласуваха против Йохансон. Според шведската система са необходими 175 или повече гласа за отстраняване на министър.

Независимият депутат Амине Какабаве, чийто вот беше обявен за решаващ, каза, че ще се въздържи.

Швеция не финансира и не въоръжава терористични организации. Това заяви министър-председателят Магдалена Андершон в отговор на турските обвинения, че страната е "развъдник на терористични организации".

Турция се противопоставя на кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, като ги обвинява, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и последователи на Фетулах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на опита за преврат през 2016 г.