Швейцария отпусна помощ от над 100 млн. евро за Украйна

Страната помага на украинските енергийни компании да закупуват енергийни източници

Украйна
13:09 - 03 Ноември 2022
2061
Швейцария отпусна помощ от над 100 млн. евро за Украйна

Федералният съвет на Швейцария прие на 2 ноември „План за действие за зимна помощ“, с който се отпускат 100 млн. швейцарски франка (над 101 млн. евро) за Украйна. Целта е значителна част от пакета да отиде за възстановяване на украинската енергийна инфраструктура за зимните месеци. Тя бе сериозно повредена от редица руски ракетни атаки.

В сайта на Федералния съвет е обявено, че „хуманитарната ситуация на засегнатите от войната в Украйна стана още по-несигурна през последните седмици поради целенасочените атаки срещу енергийната инфраструктура и основните системи за доставки“.

„Около 18 млн. души в Украйна -  40% от населението - са зависими от помощи поради войната. С настъпването на зимата броят им може да нарасне до 24 милиона. Над 30% от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена. Целенасочените атаки оставиха много места без достъп до питейна вода, както и нарушиха електроснабдяването и телекомуникациите. Украйна се нуждае от допълнителна помощ от международната общност, за да се справи с тази извънредна ситуация“, аргументират се от Берн.

Председателят на Конфедерацията Игнацио Касис и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха начините за справяне с този проблем на срещата си на 20 октомври 2022 г.

Швейцария помага на украинските енергийни компании да закупуват енергийни източници и резервни части, допринася за ремонта на железопътните системи с цел превоз на тежки товари като зърно и предоставя хуманитарна помощ за подготовка на най-засегнатите от войната за зимата - подмяна на прозорци, осигуряване на изолация и храна и т.н. „Полагат се и усилия да се определи дали Берн може да предостави допълнителни стоки за помощ - като генератори, помпи или инсталации за пречистване на вода“, допълват от Федералния съвет. Той ще внесе в парламента искане за допълнителен кредит в размер на 76 млн. швейцарски франка за покриване на тази част.

Припомняме, че след руските ракетни атаки от 31 октомври стотици хиляди останаха дълго без ток и вода в Украйна. В столицата Киев например беше засегнато енергийно съоръжение, което захранва около 350 хиляди апартамента. 80% от жителите на града останаха и без вода, преди щетите да бъдат напълно отстранени. Освен това руснаците удариха Днепърската водноелектрическа централа в Запорожие, щети имаше и по ВЕЦ Кременчуг. Атаките по енергийната инфраструктура на украинците от страна на Москва са често срещано явление точно преди началото на зимата.