Швейцарска банка закрива сметките на своите руски клиенти

Julius Baer ще направи това най-късно до 31 декември 2023 година

Новини
17:07 - 25 Юли 2023
3325
Швейцарска банка закрива сметките на своите руски клиенти

Швейцарската банка Julius Baer е уведомила руски клиенти за предстоящото закриване на техните сметки и прекратяване на отношенията с клиенти не по-късно от 31 декември, пише Forbes, цитирайки копие от писмото на банката.

Банката започна да изпраща известия на своите клиенти, които постоянно пребивават в Русия (в оригинала се използва думата domiciled - показва основното място на пребиваване), известия за предстоящото закриване на сметки. Един от клиентите на банката потвърди автентичността на писмото пред изданието.

„Поради настоящите обстоятелства и променящите се ограничения банката вече не е в състояние да ви предложи подходящи и всеобхватни услуги за управление на активи, които отговарят на нашите стандарти“, се казва в писмото на банката.

Бизнес отношенията с руски клиенти ще бъдат прекратени не по-късно от 31 декември;

договори за заем, споразумения и договори - от 30 септември, след което банката ще предоставя само ограничени услуги.

Банката също поиска от клиентите да предоставят информация, която може да им помогне да започнат процеса на закриване на сметки и прехвърляне на пари към други банки, отбелязва Forbes. Изданието изпрати запитване до Julius Baer. Официално банката не обяви закриването на сметки.

През април онлайн изданието RBC, цитирайки двама адвокати от Швейцария, които работят с руски клиенти, както и източник в швейцарския банков сектор, каза, че швейцарските банки, по-специално UBS и Credit Suisse, са започнали да уведомяват руски клиенти за възможно закриване на техните сметки, ако плащат данъци в руския бюджет.

Швейцария, която не е член на ЕС, по-рано подкрепи, въпреки неутралния си статут, санкциите на ЕС срещу Русия, наложени във връзка с войната в Украйна.

Според Държавния секретариат по икономика (SECO) в страната са замразени руски активи на стойност 7,5 милиарда франка (повече от 8,3 млрд. USD) и 15 обекта на недвижими имоти. На 10 май правителството на Швейцария обяви, че средствата на Централната банка на Руската федерация в Швейцария възлизат на около 7,4 милиарда франка (над 8,2 млрд. USD).

През март 2022 г. руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейните компании и граждани. Конфедерация Швейцария е включена в този списък.