Швейцарската централна банка отчете загуба от 32,8 млрд. франка през първото тримесечие

Новини
12:29 - 28 Април 2022
1025
Швейцарската централна банка отчете загуба от 32,8 млрд. франка през първото тримесечие

Централната банка на Швейцария (ШЦБ) отчете загуба през първото тримесечие от 32,8 млрд. швейцарски франка, съобщи банката в четвъртък, тъй като по-ниските цени на облигациите и по-скъпият фрак намалиха стойността на нейните инвестиции в чуждестранна валута, предаде Ройтерс.

Банката реализира загуби от 36,8 млрд. франка за своите инвестиции в чуждестранна валута по време на нейната кампания за ограничаване на ръста на местната валута.

ШЦБ също така отчете печалба в размер на 1,6 млрд. франка от лихви по облигационния си портфейл и за 800 милиона франка от дивиденти от притежавани от банката акции, които включват акции на Starbucks и на компанията-майка на Google - Alphabet.

Тези печалби обаче бяха заличени от големи загуба по отношение на оценка на портфейла от облигации, притежаван от ШЦБ, който съставлява цели 80% от 977-те милиарда франка, държани от централната банка в инвестиции в чуждестранна валута.

Тъй като цените на облигациите спаднаха по-рано тази година поради очакванията на инвеститорите за по-високи лихвени проценти от страна на водещите централни банки, борещи се с растящата инфлация,

ШЦБ отчете загуба 25,1 млрд. франка по отношение на притежаваните от банката активи с фиксиран доход.

Централната банка на Швейцария също така отчете загуба от 10,7 млрд. франка по своя портфейл от акции и загуба от 3,4 млрд. франка, свързана с обменния курс, тъй като по-скъпият швейцарски франк намали стойността на чуждестранните инвестиции на банката, когато те се преобразува обратно във франкове.

Швейцарският франк поскъпна по-рано тази година, тъй като инвеститорите потърсиха сигурно убежище в лицето на франка след избухването на войната в Украйна, което провокира и спад на световните фондови борси.

Централната банка на Швейцария обаче реализира печалба през първото тримесечие от 4,2 млрд. франка от притежаваните златни резерви с оглед на поскъпването на благородния метал на световните пазари.