Си Дзинпин пристига в Москва на 20 март

Беларуският президент Лукашенко бе в Китай в началото на месеца

Русия
11:52 - 17 Март 2023
1336
Си Дзинпин пристига в Москва на 20 март

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че китайският президент Си Дзинпин ще пристигне на визита в Русия на 20 март и ще бъде в Москва до 22 март.

Държавното посещение на президента на Китайската народна република Си Дзинпин е по покана на руския президент Владимир Путин.

По време на предстоящите разговори между двата държавни ръководители ще се обсъдят разширяването на сътрудничеството на международната сцена. Кремъл не анонсира някакви конкретни договорености, нито предвидени активности.

От много време това ще първа международна среща на руския президент, с изключение на почти регулярните такива с беларуския президент Александър Лукашенко. Самият Лукашенко бе в Китай в началото на месеца.

С визитата, която е дълго обсъждана, включително и от западни анализатори, ще бъде първата пряка среща между Владимир Путин и Си откакто Кремъл започна военната си кампания в Украйна през февруари 2022 г. Едно от нещата, което ще бъде следено стриктно е, какъв знак ще покаже Кремъл при самата среща между Путин и Си и каква маса, по-точно колко дълга маса, ще бъде използвана при официалните разговори и снимки.

Преди три седмици по време срещата с Ван И, ръководител на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) беше използван мебелировка, която осигури значително по-къса дистанция между двете страни, за разлика от дългите шестметрови маси по време на срещите на Путин с европейски лидери. 

Визитата на Си Дзинпин идва в момент, когато усилено Китай е наблюдаван дали ще подкрепи Кремъл във войната му в Украйна, като започне да снабдява руската армия със смъртоносни оръжия. До този момент такава помощ пряко не е засечена, макар че вчера бе обявено, че украински войници са открили на своя територия останките от модернизиран с въоръжение китайски търговски дрон, който е бил използван от Русия.

Преди месец Пекин обяви и план в 12 точки за мирно регулиране на конфликта между Русия и Украйна, който не беше обаче радушно приет.