Сидни е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища, Маями и Лос Анджелис допълват Топ 3

Цените на имотите в САЩ продължават да растат рекордно, във Великобритания се очаква още по-голям скок до края на годината

Новини
18:15 - 28 Юли 2021
2350
Сидни е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища, Маями и Лос Анджелис допълват Топ 3

Сидни е най-бързо растящият пазар на луксозни имоти в света през тази година със скок на цените от 10% на годишна база. Прогнозите са се потвърдили още преди 6 месеца, че цените на баровските имоти ще нараснат по-бързо от очакваното.

През 2022 г. най-големият град в Австралия споделя първото място с Лондон, като се очаква цените на луксозните жилища и в двата града да нараснат със 7% на годишна база. Увеличението ще представлява най-големият годишен скок на цените на луксозните жилища в центъра на Лондон от близо седем години насам.

Заможните купувачи на жилища във Великобритания повишават цените, тъй като търсят имоти с по-голяма площ и зеленина след месеците на пандемия. Исторически ниските лихви помагат за стимулирането на ръста, въпреки че купувачите на първо жилище не успяват да навлязат на жилищния пазар, тъй като повече кредитори изискват по-високи първоначални вноски.

Търсенето на пространство е тласнало цените нагоре със 7,3% в годината до юни спрямо едва 1,4% ръст за апартаментите. Очаква се цените в центъра на Лондон да нараснат с 21% през петгодишния период от 2017 г. насам - период, през който те останаха непроменени или намаляха във вътрешните квартали на столицата.

В десетката на най-бързо растящите луксозни пазари в света попадат още Маями, Лос Анджелис, Хонгконг, Ню Йорк, Париж, Женева, Сингапур, Оукланд, Мадрид и Лондон.

Фискалните стимули на правителствата се ревизират нагоре, защитавайки работните места и доходите чрез програми за временна заетост, затова принудителните продажби на имоти са малко.

От друга страна банките на ключовите развити пазари предлагат ипотечни ваканции на клиентите, намалявайки запорираните имоти. Домакинствата в цял свят са натрупали спестявания от над 5 трилиона долара по време на пандемията, което позволява на собствениците на жилища да предприемат подобрения на дома, но други са предпочели да се преместят в ново жилище с по-голям или по-малък размер или да купят втори дом или инвестиционен имот.

Данъчните и кредитните стимули също са мотивирали купувачите.

Сидни дължи първото си място сред най-бързо растящите пазари на луксозни жилища в света на факта, че много заможни австралийци са купили дом в родината си вместо в чужбина заради затворените граници по време на блокадите. През първото тримесечие на 2021 г. са регистрирани 1429 продажби на луксозни имоти, което е най-високият брой в историята на Сидни.

Още по-оптимистични са перспективите за Ню Йорк - градът се завръща, ресторантите са препълнени, полетите са резервирани, "Yankee Stadium" работи на пълен капацитет, а корпоративна Америка зове служителите си да се върнат.

Статистиката показва, че цените на жилищата в САЩ отново са нараснали - най-много от над 30 години насам.

На национално равнище индексът за цените на имоти се е покачил с 16,6% през май спрямо година по-рано. Това се случва след повишението от 14,8% през април и е 12-ти пореден месец, в който цените на жилищата растат.

Скокът през май е най-големият от началото на воденето на статистика през 1988 г., като надмина рекорда от април, когато недостигът на налични жилища за покупка и ниските лихви продължиха да стимулират пазара.

Цените на жилищата в 20 града в САЩ са нараснали със 17%, надхвърляйки средната прогноза. Това е най-големият скок от август 2004 г. насам.

Растящите цени са затруднили купувачите в намирането на имоти, които могат да си позволят. Продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано са намалели през юни, показаха публикувани тази седмица данни.

Финикс регистрира най-голям ръст на цените на жилищата от 25,9%, следван от Сан Диего с 24,7% и Сиатъл с 23,4%.