Сигнал до Lupa.bg: Държавата затвори склад с храни за болни деца

Това не е благотворителност, това е Адът, казват от доброволческата организация "Екип Лайкучка"

Нещо за четене
16:02 - 31 Октомври 2019
11509
Сигнал до Lupa.bg: Държавата затвори склад с храни за болни деца

Държавата затвори склад с храни и помощи за болни деца, алармираха пред Lupa.bg от гражданската доброволческа организация "Екип Лайкучка", която организира благотворителни събития, събира средства и подкрепя хора и деца с увреждания. Екипът се опитва да помогне, но в един момент се оказват под огромните колелета на държавата. И то без причина, в опита да правят добро.

Аделина Банакиева е основоположникът на "Екип Лайкучка" и със своите съмишленици осъществяват кампании, с които набират средства и храна за деца в неравностойно положение, или с различни заболявания. Те имат склад, където съхраняват нещата и откъдето ги изпращат по разпределение. И тук идва абсурдът! Складът за дарения е затворен и проверяван вече шести месец! Направили са на Аделина Банакиева пълна лична проверка за пет години назад.

В склада има основни неща, които се събират за майките на децата с увреждания, защото парите, които им се отпускат, не стигат за нищо.

Има ентерална храна, която е високопротеинова, тя е за тежко болни деца, които не могат да приемат през устата си. Слага се едно катетърче на коремчето - така се хранят, така живеят и това не се отпуска и подпомага от НЗОК. Живей, ако можеш!

Проучване на Lupa.bg показва, че една кутия струва 35 лева! "Събираме и просим пари - от приятели, от познати, фирми и т.н. Някои дават по 20 лева, други по 100. И тези пари ги изпращаме в Германия, за да купим храната, защото там 33 евро струва един кашон с 5 кутии, а тук е 35 лева кутията! И излиза, че ние сме и трафиканти - на диазепам, на лекарства, на храна", разкрива пред Lupa.bg Любов Любомирова - една от сподвижничките на идеята и възгледите на Банакиева.

Хората си умират. Реално от студ през зимата. Затова добротворците, както наричат сами себе си от "Екип Лайкучка", събират паднали дърва от гората, Аделина ходи да копае канали за отводняване, само и само тези хора да оцелеят.

"Много от вас нямат идея в каква нищета са изпаднали някои от тези хора, защото не са си захвърлили на институциите болните деца и близки", казват от организацията. "Ние не сме благотворители, ние се мъчим заедно с тези хора, за да оцелеят физически буквално. Това не е благотворителност, това е Адът", казват от "Екип Лайкучка".


"Две години се водят кореспонденции - с всички. От Министерството, до НЗОК и други институции. Отговорът е, че ще мислят, ще смятат. За две години знаете ли колко деца са умрели или колко онкоболни? Те не могат да живеят без тази храна. Това, ако не е идиотизъм - здраве му кажи! Всъщност, това по-скоро е геноцид", възмщават се от "Екип Лайкучка"

И в следващия момент идва нов абсурд - получава се донос. Майките миналата година се разцепиха при протестите. По-точно пет от тях решават, че протестът си е техен, че каузата си е тяхна. 

"И така, ние просим като ненормални, искаме пари от приятелите си. И в един момент донос. Не анонимен, а от една от петте, които се отцепиха. И се започна един голям тормоз върху Аделина Банакиева - нахлуват в склада НАП, СДВР, КЗП, цялата машина се стовари върху нея. Тя е създател на неформалната ни добротворческа организация "Екип Лайкучка". Не стига това, ами започват да тормозят хората, които са давали пари и дарения. Викат ги на разпити. Все едно сме престъпници!“, разказва Любов.

Преди месец предприемат нови действия, в събота - нахлуване от НАП, съобщение Банакиева да се яви, после тя получава заповедта за запечатва. Юристът на "Екип Лайкучка" обжалва и съдът постановява в петък да разпечатат склада.

Тук изниква чисто човешкият въпрос - какъв трябва да си, та да запечаташ склада с храните за децата?! Складът със завивките, чаршафите и инхалаторите, които са събрани като дарение за Педиатрията в София. В единствената Педиатрия нямат пари за основни неща.

"Ние вършим работата на държавата, а тя си стоварва цялата мощ върху нас - казва лаконично Любомирова. - Накрая може и в затвора да ни вкарат, ако решат. Нали? На нас може да ни се случи всичко, знаете в каква държава живеем. Гадовете са школувани, те ни наблюдават, ние го знаем. Но нито мен, нито Аделина, нито никоя от нас я е страх! Не ни е страх! Поддадеш ли на страха ставаш част от Системата, а тази, в България, наистина е човекоомразна. Тя отнема на хората най-важното - достойнството", казват дамите от "Екип Лайкучка".

В последствие Аделина Банакиева я канят от обединение Демократична България да се включи като кандидат за общински съветник в СОС от гражданската квота. Заради всичко, което прави като активист и доброволец.

"Ние не сме политически обвързани, в организацията ни има хора с всякакви политически виждания, но главното е вътрешната необходимост да помагаш и да опиташ да промениш нещата", завършва Любов Любомирова.

Lupa.bg ще следи случая и ще потърси и другите страни за коментар.