Сигнали за бомби в съдилища в Хърватия

Няколкостотин служители на общинския и окръжния съд и прокуратура в Сплит бяха евакуирани

Балкани
13:22 - 05 Декември 2022
1131
Сигнали за бомби в съдилища в Хърватия

Съдилища в Загреб и в още 17 града в Хърватия, сред които Дубровник, Сплит, Задар и Риека, са получили тази сутрин сигнали за бомби, информира хърватската редакция на телевизия Ен1. 

Бомбата е в съда, пише в имейл, пристигнал тази сутрин във Върховния съд. Сигнали за бомби са изпратени и до други съдилища в Загреб, както и до съдилища в Сплит и още няколко града.

Служителите на съдилищата са били евакуирани веднага след сигналите. От полицията в Загреб уточниха, че сигнали за бомби е имало в няколко съдилища и че се изясняват обстоятелствата.

Няколкостотин служители на общинския и окръжния съд и прокуратура в Сплит бяха евакуирани заради сигнал за поставена бомба.

Тази информация беше потвърдена за агенция Хина от говорителя на Окръжния съд съдия Динко Мешин, който каза, че са получили сигнала за бомбата по имейл в 9:24 часа. 

„В имейла не е посочено къде точно е поставена бомбата и се предполага, че имейлът е изпратен на няколко адреса. Засега ние и Общинският съд сме получили такъв имейл. Полицията бързо пристигна, каза Мешин.

Полицията е на терен с кучета и в момента тече претърсване на сградите.

„В съда е поставена бомба. Ние ще свалим правителството на Република Хърватия. Ние не сме във война с обикновените граждани. Моля, освободете сградата. Нямаме нужда от смърт. Цел – разрушаване на сградата. Моля, не пренебрегвай. Нашите предупреждения“, гласи съобщението, подписано от Съпротивата, съобщава изданието "Дубровачки виесник".

Правителството не е получило сигнал за бомба, но предвид останалите сигнали се извършва проверка.