СИК-овете ще правят тестове за отчитане на хартиени бюлетини?

Започват обученията, секционните комисии няма да останат без хора

Новини
14:47 - 15 Октомври 2024
2576
СИК-овете ще правят тестове за отчитане на хартиени бюлетини?

Започват и обученията на СИК, които се провеждат и организират от Районните избирателни комисии (РИК). Публикувани са и интерактивни тестове за отчитане на гласуването с хартиени бюлетини. Добре е членовете на СИК да проиграят тестовете и да видя къде най-често допускат грешки, за да може в изборния ден по-бързо да попълнят протоколите за гласуване, призова на редовния си брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

ЦИК е приела решение и е назначила съставите на СИК извън страната. Матева увери, че няма случай СИК да останат без членове преди изборите.

Иначе подготовката за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври както винаги досега върви нормално. ЦИК е в непрекъсната комуникация с представителите на изпълнителната власт относно организацията и провеждането на изборите. Това заяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на редовния брифинг пред журналисти относно подготовката за вота на 27 октомври.

4858 са кандидатите за народни представители - 1 378 са жени и 3 480 са мъже, а 1172 от тях са кандидати в два района. До последния момент постъпват искания за заличаване на кандидати.

Към момента са заявени 12 640 секционни избирателни комисии в страната и извън страната. В 9353 секции ще се гласува с машина в страната, а в 719 секции извън страната със 157 машини за гласува-не. Избирателите с трайни увреждания могат до 21 октомври могат да подадат заявления, за да гласуват.

Постъпват и множество запитвания в ЦИК от избиратели как могат да гласуват. Росица Матева призова избирателите да се запознаят с изборите за Народно събрание в рубриката "Въпроси и отговори" на страницата на ЦИК.

Освен това още утре в "Информационно обслужване" ще се проверяват инсталираните машини на случаен принцип, като са осигурени повече от 50 експерти. Така ще се проверят повече машини за гласуване на случаен принцип. Не е проблем да се гласува с машини както на сегашните предсрочни парламентарни избори, така и на следващите, увери Матева.