Силно преработената храна води до 34 вида рак!

Страстта към плюскането влияе зле на организма ви

Новини
21:15 - 01 Юни 2024
15985
Силно преработената храна води до 34 вида рак!

Американският режисьор Морган Спърлок бе един от първите хора, успели да шокират света с вредата от яденето на ултрапреработени храни. Прави го още докато само малка група диетолози и лекари се престрашават да се противопоставят на агресивното навлизане на тези стоки в магазините и във веригите за бързо хранене по света.

Преди четвърт век Спърлок решава да се превърне в опитно зайче, за да разбере на базата на личен опит дали наистина предлаганите в тях ястия и напитки са толкова вредни.

В продължение на месец той буквално се тъпче с най-големите хамбургери, пържени картофи и газирани напитки, точно както го правят хиляди други американци всеки ден.

За 30 дни напълнява с 12 килограма. Разказва, че се чувства болен и без сили. Направени медицински прегледи показват влошаване на редица негови здравни показатели.

Спърлок представя цялото си преживяване във филма Super Size Me, който му носи номинация за “Оскар” за най-добър документален филм. Някои от най-големите вериги за бързо хранене оспорват твърденията му, но общественият отзвук от неговия кинопроект е толкова голям, че в крайна сметка се принуждават да премахнат най-големите си менюта и да подобрят храната, която предлагат.

Редица специалисти и известни готвачи се включват в спора дали наистина са толкова вредни ултрапреработените храни. Направени са десетки проучвания по въпроса през последните години, които доказват, че те имат връзка с редица заболявания, включително с 34 вида рак.

През последните дни доста от тях отново бяха припомнени, след като стана ясно, че Спърлок е починал на 53 години от онкологично заболяване.

Няма доказателства, че то е свързано с експеримента, на който се подлага, въпреки че страда от редица здравословни проблеми след това.

Въпреки че връзката между ултрапреработените храни и онкологичните заболявания вече е добре установена, все още специалистите спорят как точно тя се изгражда.

Част от тях смятат, че основна вина носят някои съставки, които се използват при производството на дълготрайни стоки като бисквити, чипсове, сладки зърнени закуски, газирани напитки и дори сладолед. Става въпрос за неща като наситени мазнини, захари, консерванти и оцветители, които причиняват
възпаление на органите и системите в тялото.

Яденето на сладки храни увеличава теглото, а поне 13 вида рак се свързват с висок индекс на телесната маса.

Други изследователи са на мнение, че яденето на ултрапреработени храни ни лишава от важни неща като витамини, минерали и фибри, за които е известно, че стимулират имунната система и помагат за предотвратяване на образуването на рак.

Обичайно те се съдържат в плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, които обаче все по-рядко попадат на масата на хората, изкушавани от веригите за бързо хранене.