Силяновска определи посещението в България като успешно

Президентът на РСМ подчерта, че е имала добър диалог с Румен Радев

Балкани
09:08 - 17 Септември 2024
995
Силяновска определи посещението в България като успешно

Разговорът с президента Румен Радев беше приятелски разговор, пълен с идеи и насочен към това, което двете държави могат да направят заедно, а не към разногласията. Това заяви президентът на РСМ Гордана Силяновска -Давкова в интервю за ТВ Сител относно посещението си в България на 13 септември и скандала с липсващото северномакедонско знаме по време на срещата между двамата президенти, предаде БТА.

По думите на Силяновска -Давкова тя е поканена от директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов да присъства на представлението на операта "Набуко", постановка на Националната опера и балет на Северна Македония. От своя страна кабинетът на Силяновска се е свързал с Румен Радев, за да покани него и жена му на представлението. Поканата е била приета. Президентът на РСМ посочи, че посещението й в София е било с културна цел.

Гордана Силяновска -Давкова обясни, че познава протоколните правила на България, както и на други държави и знае и за други примери, когато са идвали други държавници, но държавните символи са липсвали. Тя не смята, че липсата на знаме е нещо, което е направено нарочно, но е учудена защо не е била информирана за това.

Но след това Силяновска каза, че нито нейният протокол, нито посланикът на Северна Македония са били уведомени, че "според протоколните правила за такъв тип посещения не е необходимо да се поставя знамето на госта", поради което и протоколът на нейния кабинет няма да понесе отговорност.

За снимката президентът уточни, че уговорката е била да има снимка, но тя не е знаела, че снимката ще бъде в помещение, където се правят фотосесии (Гербова зала). Когато е влязла в залата е видяла двете знамена и липсата на северномакедонското, но е преценила, че ако си тръгне ще предизвика скандал.

Президентът на РСМ подчерта, че е имала добър диалог с Румен Радев и това е "стъпка към това и нито за миг не забравих македонските национални интереси, като знам, че и той има право да представя своите. Мисля, че успях по приличен, културен, президентски и държавнически начин да му кажа каква е нашата позиция и какво очаквам", каза още Гордана Силяновска -Давкова.

Относно вчерашните думи на премиера Християн Мицкоски, че "целта на България е да показва мускули", тя коментира, че "възприятието на премиера е негово възприятие" и по реакциите вижда, че мнозина реагират по подобен начин, "но трябва да се научим понякога да не се реагира с емоции, а с разум", подчерта президента на РСМ и допълни, че преди Мицкоски да замина за Брюксел на 19 септември ще разговаря с него относно срещата с българския президент в София.

На въпрос дали очаква смяната на членовете на историческата комисия да повлияе на отношенията между Северна Македония и България Силяновска -Давкова заяви, че "не е добре науката да функционира под шапката на политиката".