Симеон II: Внушаваха ми да бутна Паметника на съветската армия

Новини
21:00 - 22 Септември 2019
7496
Симеон II: Внушаваха ми да бутна Паметника на съветската армия

Бившият цар и министър-председател Симеон Сакскуборгготски разкри, че му е било предлагано като премиер да събори Паметника на съветската армия. След като дошъл на власт през 2001 г., някои негови антируски ориентирани съветници го уговаряли да срути паметника. За това разказа Сакскобургготски в интервю за журналистката Мая Костадинова, излъчено тази вечер в ефира на Нова телевизия.

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори Паметникът на съветската армия. Разбира се, не приех. Тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", заяви Симеон Сакскобургготски.

Той не спомена кой му е предложил това. Според политици, до които Lupa.bg се допита, най-вероятно се визира Соломон Паси, който бе външен министър в правителството на бившия цар, както и починалия наскоро политолог Алекс Алексиев, който имаше влияние върху правителството в първите няколко месеца.

Симеон Сакскобургготски взе отношение и към острата реакция на Министерството на външните работи спрямо Русия по повод изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември. "Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно”, коментира Симеон II.

Симеон II по време на интервюто си пред журналистката Мая Костадинова

В интервюто си за Нова той говори и за днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, заяви, че е "за" добросъсетство и "за" нормалните отношения. По време на управлението му като министър-председател България стана член на НАТО. "Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото. Много хора възприемат, че щом сме в НАТО, и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", каза още бившият премиер.

Относно развитието на България, Сакскобургготски коментира: "Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните...".