Симеон Ставрев: Няма да спре градският транспорт в столицата

Терзиев предлага заем от 6 милиона лева

Актуални новини
13:36 - 30 Септември 2024
728
Симеон Ставрев: Няма да спре градският транспорт в столицата

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество.
Причината за запора е ремонт на общежитието в ж.к "Дружба".

Разбити стени, строителни отпадъци, материали и стърчащи кабели, това видя Симеон Ставрев.

"Фирмата общо взето е изоставила обекта, след като са свършили въпросните 466 хиляди лева аванс", коментира Ставрев.

Тази седмица Столичният общински съвет ще вземе решение как да бъде вдигнат запора на Столичния автотранспорт, за да бъде отпушена работата.

Симеон Ставрев предлага бонусна система за заплащане на шофьорите в градския транспорт. Има голяма ножица между заплатите на по-възрастните водачи и на по-младите заради класа прослуженото време.


 

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа за разглеждане на предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София. В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от тях е, че с 1.3 милиона са разплатени по-малко от миналата година за компенсации от Държавния бюджет, въпреки че Центърът за градска мобилност е продал повече превозни документи, които следва да бъдат компенсирани.


„Една от основните ни грижи е да оздравим общинските дружества и да стабилизираме обществения транспорт за нормалното функциониране на града и удобството на гражданите. Заявявали сме го разчитам на колегите общински съветници от всички политически партии сега да го докажем като подкрепим предложението на кмета. В момента наистина има риск градският транспорт в София да спре, след средата на октомври, а с тези 6 милиона заем го подсигуряваме до края на годината“, коментира Цветомир Петров

Средствата ще бъдат разпределени както следва – 1 млн. лева за „Столичен електротранспорт“ ЕАД и 5 млн. лева за „Столичен автотранспорт“ ЕАД, като средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община в частта собствени данъчни приходи, където е констатирано трайно преизпълнение за първите осем месеца от началото на годината.