Симидчиев: Превенцията бе сред успехите на ръководството на НЗОК

Новини
12:27 - 19 Април 2024
830
Симидчиев: Превенцията бе сред успехите на ръководството на НЗОК

Един от успешните проекти на досегашното ръководство на НЗОК е превантивният контрол. Това заяви депутатът от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев.

НЗОК е сключила договори със значителна част от болниците в страната. Във всеки един момент се хоспитализират множество пациенти и няма как контролът да се случва в реално време. Той може да съществува след сигнал или да се прави избирателно, трябва да бъде съобразен с ресурсните възможности на Касата. Това коментира пред Нова Симидчиев по повод случая с фиктивната операция на жена в Бургас.

Той уточни, че един от успешните проекти на досегашното ръководство на НЗОК е бил превантивният контрол. "На ниво въвеждане на данни в системата, когато те са попълнени по неподходящ начин, тя да сигнализира, за да не стига до фалшификации и неточности. Част от проблемите са заради умишлени нарушения. Някои такива трябва да бъдат криминализирани. Превантивният контрол прави така, че случайните грешки да бъдат премахнати и да остават само умишлените. Срещу тях има правозащитни органи", каза народният представител.

Той добави, че всеки пациент има правото и възможността да инсталира приложение на телефона си, което се казва "Електронно здраве". „Когато приложението се активира, в него има всички изписани рецепти, хоспитализации, прегледи, направления, изследвания", уточни Симидчиев.

По думите му освобождаването на директора на НЗОК е било "поредна стъпка към пълноценното овладяване на цялото здравеопазване от една група политически сили".