Син рак се появи в Черно море

Големият хищник е инванзивен вид, за последно се е срещал у нас преди 40 години

Куриози
16:27 - 18 Юни 2024
3792
Син рак се появи в Черно море

Единични екземпляри на син рак (Callinectes Sapidus) са започнали да се появяват в мрежите на рибари от България и Румъния. Това е потвърдил Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ фиш", след като новината беше съобщена по време на заседание на Консултативния съвет за Черно море във Варна.

Синият рак е характерен за Източното крайбрежие на САЩ и в Черно море той се счита за инвазивен, макар да се среща само като единични екземпляри. В Средиземно море, където също е привнесен, ракът вече има сериозна популация и се счита за силно проблемен, защото е хищен. Характерни за този вид рак са специфичният син цвят на бронята му и огромният му размер - до 25 см.

Според Йордан Господинов, макар и опасен, синият рак е ценен за рибарите, тъй като е с големи размери и има изключително вкусно месо.

За пръв път в Черно море син рак попада в мрежите на рибарите през далечната 1968 г., след което той се появява отново чак след 15 години - през 1984 г. Смяташе се за изчезнал, но сега се появява отново 40 години по-късно.