Синдикален бос: Не е редно заплата да се увеличава само с инфлацията

Общество
14:54 - 14 Септември 2024
1139
Синдикален бос: Не е редно заплата да се увеличава само с инфлацията

Цената на живота и възнагражденията по време на криза коментира в ефира на "Euronews Primetime" президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

„2007 беше годината, в която обявихме за цел, която тогава ни се струваше невъзможно, заплата от 400 лева за учителите. Днес нещата се различават в пъти. И тенденцията е към увеличение. Дефицитът на кадри в образованието може да бъде лекуван по този начин, но не само по него. Защото срещу каквато и заплата да сложите един човек в тази среда, е твърде възможно той да издържи много дълго“, отбеляза Манолов.

Димитър Манолов посочи, че диалогът за минималната работна заплата има нужда от силно лидерство.

„Не е редно да считаме, че заплата трябва да се увеличава само с инфлацията. Има и други фактори, които би следвало да влияят на ръста на заплатите. И ще бъде глупаво да се опитаме да ги обобщим и да ги съберем в два-три универсални фактори, защото това не е вярно“, уточни той.

"Няколко пъти се правеха така наречени "осъвременяване на пенсии", които въобще нямаше да се налагат да се правят, ако формулата беше друга. Тя е много проста. Ръстът на осигурителния доход е достатъчен елемент, защото той съдържа в себе с инфлацията", коментира Манолов.