Синер спечели US Open след допинг скандала

Тенис
09:04 - 09 Септември 2024
726
Синер спечели US Open след допинг скандала

Яник Синер спечели втората си титла от Големия шлем през 2024 г., отстранявайки Тейлър Фриц на финала на US Open и разбивайки надеждите на американците за първи мъжки шампион в мейджър турнирите от 21 г. насам.

Световният номер едно Синер, който спечели първия си турнир от Шлема на Откритото първенство на Австралия през януари, стана първият италианец, който триумфира в Ню Йорк, с победа с 6-3, 6-4, 7-5.

За 23-годишния Синер това беше 55-и спечелен мач за сезона и шеста титла.

След като 21-годишният му съперник Карлос Алкарас спечели титлите от Откритото първенство на Франция и Уимбълдън и увеличи колекцията си от мейджъри на четири, двамата мъже затвърдиха позициите си на силни фигури в новата ера на тениса.

„Тази титла означава толкова много“, каза Синер, който пристигна в Ню Йорк под знака на трудности, след като стана ясно, че се е провалил на два теста за допинг, но е избегнал санкция.

„Последният период от кариерата ми не беше лесен, но имам екипа и семейството си, които ме подкрепят.

„Обичам тениса, но извън корта също има живот и искам да посветя този трофей на леля ми, защото тя не е добре и не знам колко време още ще я имам в живота си.

„Тя беше много важна част от живота ми и все още е. Хубаво е да споделя това с нея“.

Световният номер 12 Фриц се надяваше да стане първият американец след Анди Родик в Ню Йорк през 2003 г., който печели мейджър турнир.

Той беше подкрепен от звезди от А-листата сред 23 000 души публика на стадион „Артър Аш“.

Поп кралицата Тейлър Суифт гледаше мача заедно с приятеля си и звезда от NFL Травис Келсе, а носителят на „Оскар“ Матю Макконъхи трудно можеше да бъде пропуснат, тъй като носеше лента за глава „Звезди и райета“.

„Това бяха невероятни две седмици. Поздравления за Яник, той изигра страхотен мач. Той беше много впечатляващ и беше твърде добър днес“, каза Фриц.