Синият шофьорски талон отпада?

Техномания
12:30 - 15 Април 2022
3861
Синият шофьорски талон отпада?

Министърът на електронното управление Божидар Божанов предложи отпадане на синия талон на шофьорите и облекчено плащане на глоби, съобщи „Демократична България“.

Електронно връчване и плащане на фишове е предвидено в измененията, които Министерството на електронното управление (МЕУ) и МВР са заложили в Закона за движение по пътищата. Това ще сложи край на опашките в КАТ, тъй като ще отпадне необходимостта гражданите лично да получат и платят фиша си на място.

Вече ще бъде възможно електронно връчване на фишовете през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ. Фишовете ще се смятат за връчени, ако бъдат платени онлайн или с карта.

Измененията предвиждат още отпадане на синия талон и стикера за застраховка “Гражданска отговорност”, които също следва да бъдат дигитализирани.

Законопроектът е качен за 30-дневно обществено обсъждане - до 13 май, след което ще бъде внесен в Народното събрание.

"Министерството на електронното управление продължава активната си работа по поетите ангажименти, съвместно с всички институции, за по-бързата им реализация и удобство на гражданите", коментира министър Божидар Божанов.