Синоптиците обявиха: Валежите спират

Новини
19:31 - 18 Юни 2023
2008
Синоптиците обявиха: Валежите спират

През нощта валежите ще спрат и облачността ще се разкъса, най-късно над Източна България. Ще духа слаб, в Лудогорието - до умерен вятър от запад-северозапад, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко над средното за месеца.

Утре над западната половина от страната ще е предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но ще е почти без валежи. На изток ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици.

Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 23° и 28°, в София - около 25°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.

Максималните температури ще са 23°-25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Преди обяд над планините ще е предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но ще е почти без валежи. Над източната половина от Стара планина, в Сакар и Странджа облачността ще е купесто-дъждовна и на много места там ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра - около 11°.

Във вторник в Източна България сутринта ще е предимно облачно, на отделни места със слаби валежи, но до обяд валежите там ще спрат, а в следобедните часове и облачността ще намалее. В Западна и Централна България, а в сряда в цялата страна ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, по Черноморието до умерен, във вторник от североизток, в сряда ще се обърне от северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 30°.