Синоптик пред Lupa.bg: Пек и дъжд ще се редуват през лятото

У нас
17:44 - 03 Юли 2019
3022
Синоптик пред Lupa.bg: Пек и дъжд ще се редуват през лятото

Край на наводненията и хладното време. Ще има повече слънце, като температурите ще бъдат типично летни. Няма да ни липсват и слабите превалявания, които да разхлаждат въздуха. Това прогнозира пред Lupa.bg климатологът от НИМХ Илиан Господинов.

"Жегата може да продължи и през септември, както бе миналата година. Юли няма да е така дъждовен, като през 2018 г. Ще има, разбира се, превалявания, които ще са краткотрайни", смята климатологът.

Той обаче предупреди, че времето е трудно за предсказване в дългосрочен план и може да ни поднесе изненади. Така че категорично не може да се каже, че няма да има катаклизми.

Разхлаждане може да се усети още днес следобед, където над северните и планинските райони ще се образуват  купесто-дъждовни области. 

По Черноморието обаче ще остане слънчево и горещо. Ще духа характерен бриз. Максималните температури ще са 30-33 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса.

В четвъртък и петък над много райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Очакват се локални интензивни валежи и градушки. Температурите ще се понижат и максималните в петък ще бъдат между 27 и 32 градуса.