Сиренето спасява от загуба на слух
Д-метионинът в млечните продукти предпазва нервните клетки в ухото
Съединението Д-метионин, което се съдържа в сиренето и киселото мляко, предпазва нервните клетки в ухото от увреждане. До този извод са стигнали група учени, според които консумацията на млечни продукти по всяка вероятност предотвратява загуба на слух при силни децибели и дори възстановяване на слуха при хора, които вече имат увреждания.
Учените планират да проведат допълнителни проучвания, в които да включат 600 доброволци от армията, за които се предполага, че са подложени на високи децибели. Експертите искат да потвърдят, че специфичното съединение в сиренето е в състояние да намали риска от необратима загуба на слуха. Всеизвестен факт е, че силният шум е вреден за нервните клетки в ушната мида – особено за тези във вътрешното ухо, участващи в предаването на звукови сигнали към мозъка.
Д-метионинът помага в неутрализирането на вредните химически вещества, които се образуват и отделят под влияние на шума. Според предишни проучвания това съединение възстановява загуба на слуха, но само ако човек го приеме през първите 7 часа след излагането на високи децибели. В хода на предстоящите изпитания с хора някои доброволци ще получат напитка с Д-метионин, а другата - плацебо. Няколко дни подложилите се на експеримента ще минат през специален преглед, за да се установят техните слухови възможности.