Сирийската армия влезе в град Табка

Вчера Дамаск реши да разположи военни части по цялата граница с Турция

Свят
11:44 - 14 Октомври 2019
1927
Сирийската армия влезе в град Табка

Сирийската армия е навлязла в град Табка в провинция Ракка, която по-рано беше контролирана от кюрдите, и се придвижва още на север, предаде ливанската телевизия "Ал Маядин".

Все още няма официално изявление от Дамаск, потвърждаващо тази информация.

На 9 октомври президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на операция "Извор на мир" в Северна Сирия срещу сирийските кюрди. В същия ден турски бойни самолети удариха Рас ал Айн и други градове.

Въздушните удари бяха последвани от сухопътна операция. В събота Анкара съобщи, че турските военни и сирийската въоръжена опозиция са поели контрола над Рас ал Айн, а турската държавна Анадолска агенция разпространи информация за завземането на Тел Абяд.

Вчера Дамаск реши да разположи военни части по цялата граница с Турция, за да помогне на кюрдите. Правителствените сили вече започнаха прехвърлянето на силите в северната част на страната.

По-рано кюрдите бяха подкрепяни от САЩ, но след началото на турската операция Вашингтон обяви изтеглянето на войските си. Пентагонът подчерта, че "не са подписвали" да воюват с Анкара, за да защитават кюрдите. Сирийските кюрди възприеха действията на САЩ като "нож в гърба и нарушение на договореностите.