Сирийските кюрди се изтеглят от турската граница

Ердоган: Смятам, че повече никой няма да се опита да изпитва решителността ни

Свят
15:04 - 27 Август 2019
2307
Сирийските кюрди се изтеглят от турската граница

Кюрдските власти в североизточната част на Сирия заявиха, че силите им са започнали да се изтеглят от аванпостовете по турската граница след сделката между САЩ и Турция за буферна зона там, предаде АФП.
Те съобщават, че операцията по „първите практически стъпки - в района на Рас ал Айн - за премахване на някои земни могили и изтегляне на група от (кюрдски) народни защитни единици и тежки оръжия“, е започнала в събота.

Така наречената "безопасна зона", договорена от Вашингтон и Анкара по-рано този месец, цели да създаде буфер между турската граница и сирийските райони, контролирани от кюрдските звена за защита на хората - група, която Анкара вижда като терористична.

„Очакваме, че в най-скоро време в Сирия на изток от Ефрат ще влязат турските сухопътни войски. Смятам, че повече никой няма да се опита да постави на изпитание решителността на Турция да ликвидира терористичната заплаха на турско-сирийската граница“, подчерта по-рано президентът Реджеп Ердоган по време на тържествата по случай 948-годишнина от историческата победа над византийските войски, която открива пътя за завладяването на Анатолия от турците и превръщането ѝ в Анадол.