Сиярто: Унгария няма да промени позицията за Украйна

ЕС
18:13 - 28 Декември 2023
2897
Сиярто: Унгария няма да промени позицията за Украйна

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто и началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак обсъдиха отношенията между двете страни по телефона и се договориха да се срещнат през януари, става ясно от публикация на унгарския първи дипломат във Facebook.

"По същия начин, както и преди няколко седмици, днес имахме поредния телефонен разговор с Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент. Да се поддържа диалогът на високо ниво е много важно, защото това ни дава надежда за подобряване на отношенията, и ние сме заинтересовани от запазване на максимално възможното сътрудничество с всички наши съседи. Разбира се, ние няма да променяме нашата позиция за постигане на мир, но аз с нетърпение очаквам нашата лична среща през януари, когато ще имаме възможност да обсъдим най-актуалните въпроси в двустранните отношения", написа Сиярто на страницата си във Facebook.

Унгария, за разлика от почти всички останали страни от ЕС, от самото начало на конфликта в Украйна отказа да доставя оръжия на Киев и се застъпи за разрешаване на ситуацията в съседната държава изключително с мирни средства. Освен това унгарското правителство не подкрепи предложението на Европейската комисия за започване на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС, заявявайки, че и двете страни не са готови за това. Сериозни различия между Будапеща и Киев остават по въпроса за правата на унгарското малцинство в Закарпатието.