Сийка Милева: Разследват 4 взрива в заводи на Емилиян Гебрев (ВИДЕО)

Актуални новини
12:14 - 28 Април 2021
4196
Сийка Милева: Разследват 4 взрива в заводи на Емилиян Гебрев (ВИДЕО)

Има сходство в 4 взрива в заводи за боеприпаси у нас. Това стана ясно от думи на говорителя на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг на Спецпрокуратурата и ДАНС. Анализ е направен за взривове в последните 10 години. 

В брифинга се включи и главният прокурор Иван Гешев.

„Тук съм, за да благодаря на българските служби за сигурност, на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по този случай в интерес на българската национална сигурност. Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на ВКС г-н Лозан Панов и председателя на ВАС г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Тук съм, за да ги окуража. В частност, и колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на европейските ни партньори от ЕС и най-вече в интерес на българките граждани и общество”, каза главният прокурор Иван Гешев.

"Първото взривяване е от ноември 2011 г. в село Долни дол в склад на ЕМКО. Други два от случаите са от 2015 г. в село Иганово, където е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 г. в град Мъглиж, където е бил взривен склад за капсул детонатори на „Арсенал“-Казанлък", стана ясно от думите на Милева. 

И при четирите случая няма загинали хора и до момента не са установени причините, довели до инцидентите. При всички има предхождащ пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се оттеглят. Задействането на зарядаите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна, заяви Милева.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев. От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за извършване на тежки престъпление от шестимата руски граждани, уточни говорителят на главния прокурор.

Сийка Милева припомни, че за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани, сред които Емилиян Гебрев и сина му, за обвиняеми са привлечени трима руски граждани, които по данни на службите за сигурност – вероятно имат принадлежност към Главното разузнавателно управление на Руската федерация (ГРУ).

Снимки: Агнес Методиева