Сийка Милева с новина: Човек от чужбина е купувал гласове (ВИДЕО)

Петима кандидат-депутати са задържани в изборния ден, съобщи говорителят на главния прокурор

Политика
12:04 - 14 Април 2021
9241
Сийка Милева с новина: Човек от чужбина е купувал гласове (ВИДЕО)

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на парламентарните избори, съобщиха от прокуратурата.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че са установени групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове. Човек от чужбина извън ЕС купувал гласове.

„Анализът на образуваните досъдебни производства сочи известен спад на регистрираните престъпления против политическите права на гражданите и този спад се дължи на предприетите от нас превантивни мерки”, каза още Милева.

За първи път, по Закона за мерките срещу изпирането на пари, по искане на Прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева.

„Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия”, каза още говорителят на главния прокурор.

Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили, уточни още Милева.

В СГС се водят производства по четири дела против политическите права на гражданите, посочи ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

„Пет лица, които са били кандидати за народни представители - от тях двама са задържани с постановление на прокурор до 72 часа, един е с мярка за неотклонение „подписка”, а останалите са с мерки „задържане под стража”, потвърдени и на втора инстанция”, уточни тя.