Скандал: Биячът на Бекир от Струга е на свобода и без обвинение

ЕП си затваря очите за нападенията на българите в Северна Македония  

Общество
14:42 - 20 Юни 2023
2603
Скандал: Биячът на Бекир от Струга е на свобода и без обвинение

Чрез натиск Скопие направи всичко възможно да си осигури подкрепа от правителството на Германия за присъединяването към ЕС. Българското посолство в Берлин не противодейства по никакъв начин на тази дипломация, Външно също нищо не направи. Именно това е причината Бундестага да излезе с декларация на 15 юни, която  призовава "България да подкрепи пътя на Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия със съвета компромис и да се въздържа от допълнителни условия". Това коментира пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

Премиерът на съседната държава Димитър Ковачевски обещава, че това е само началото и подобни инициативи се очаква да бъдат гласувани вероятно още и в Полша, Франция, САЩ, Съвета на Европа и други. Миналия месец Ковачевски заяви във Виена, че Северна Македония иска да стане член на Европейския съюз до 2030 г. и за това той не вижда "по-нататъшни пречки, условия или политически искания".

„Декларацията  на Бундестага за Северна Македония няма отношение към преговорната рамка, тя е вътрешнополитически акт за Германия, но е срамен и неприятен, защото не е прието чужди държави да гласуват декларации, че признават народността, културата и езика на други страни”, обясни Виктор Стоянов.   

 „България последните месеци извършва отстъпление по Македонския въпрос по всички линии. Вече стана ясно, че в доклада на ЕС за РСМ отпада компромис 18, в който са включени всички български поправки, които касаят преговорната рамка на Скопие. Поправките ще бъдат гласувани отделно и те ще бъдат отхвърлени. В доклада за напредъка на Северна Македония на ЕП няма да има и дума за двустранните отношения с България, за проблемите на лица с българско самосъзнание, за включването на българите в Конституцията, за гоненията им, за нападенията им... Резултатът го виждаме с побойника на Бекир Кадриески – той  е на свобода, без обвинение и няма да му бъде повдигнато обвинение, разследване не се е извършило”, коментира Стоянов.

По думите му ЕС си затваря очите заради войната в Украйна и в желанието си бързо да интегрира РСМ в своите редици е готово да преглътне факта, че има системен проблем с лицата с българско самосъзнание.