СКАНДАЛ: Частна болница заразява с COVID-19, РЗИ нехае

Здраве
12:00 - 18 Юни 2020
17736
СКАНДАЛ: Частна болница заразява с COVID-19, РЗИ нехае

Писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса с искане за незабавни действия са изпратили медиците от болницата в Сливен под крилото на ВМА заради неспиращия клъстер на коронавирусна инфекция в областта. От сигнала на специалистите става ясно, че частна болница, действаща на територията на града (от 1992 г.) не просто не лекува COVID-19 пациенти, а ги прехвърля на държавните лечебни заведения.

Освен това клиниките в нея не се дезинфекцират щателно, каквито са изискванията на НОЩ за работа в условия на епидемия, а медицинските специалисти щъкат необезпокоявани из коридорите и частните си кабинети, въпреки че трябва да са поставени под карантина след досега с доказани случаи на SARS-CoV-2. 

От документацията става ясно още, че държавните лечебници в Сливен изнемогват и заради прехвърлянето на коронавирусни болни и от Нова Загора, въпреки че там също има болница с функциониращо инфекциозно заведение. 

Шокираща е и работата на местната Регионална здравна инспекция, която, по думите на медиците в сливенската болница, не само не контролира потенциалните вирусоносители, но и потулва случаи.

"Защо МБАЛ ”Хаджи Димитър” (частната болница - б.а.), болнично заведение акредитирано от МЗ ( в частност РЗИ-Сливен), като база за специализация на лекари по различни специалности и получаващо ежемесечно финансиране от РЗОК-Сливен в рамките на около 1 милион лева, заявява официално пред Областния кризисен щаб, че не разполага с ресурс да разкрие COVID-отделение, дори само от 10 легла.

Независимо от предварителното заявяване, че е създало такова отделение, в последствие МБАЛ“Хаджи Димитър“ отказва прием на COVID пациенти за болнично лечение и Заповед на МЗ. При възникването на новото огнище на COVID-19 в гр. Нова Загора, отново пациентите са насочвани за лечение основно в гр.Сливен, въпреки наличието на Инфекциозно отделение в МБАЛ”Св. Петка” в гр.Нова Загора. Решението на местната власт е за разкриването единствено на триаж там", питат от МБАЛ-Сливен и от МБАЛ "Д-р Иван Селимински". 

Те дават пример за трима пациенти, които са постъпили за лечение в частната клиника в Отделението по гастроентерология с положителни PCR-проби през май и юни, които без карантиниране и без дезинфекция впоследствие са били прехвърлени към държавните. 

"Всички тези примери и възникващите от тях нерешени въпроси, показват неспособността на РЗИ да организират адекватно и правилно ресурса на здравните заведения в гр. Сливен, така че да се справят с тежката епидемиологична обстановка възникнала в града и в областта. В същото време на национално ниво се смята, че пандемията затихва и ограничителните мерки се разхлабват.

Нашето мнение е, че за област Сливен епидемиологичната обстановка не е поставена под контрол и не е адекватно организирана от РЗИ и Областния кризисен щаб", пишат още от лекарската колегия. 

Именно в МБАЛ-Сливен даде първата лекарска жертва в страната. На 2 май там почина 43-годишната д-р Илияна Иванова, заразена с коронавируса.