СКАНДАЛ: Купуваме за вота машини скрап

Политика
12:51 - 17 Март 2021
7554
СКАНДАЛ: Купуваме за вота машини скрап

Електронните машини, чрез които ще се осъществи вота на българските граждани на предстоящите избори на 4 април са остарели вече като производство и технология. Това заяви Александър Чобанов, математик и създател на на българската електронна машина за гласуване.

Чобанов потвърди опасенията на проф. Михаил Константинов, че машините, които очаква България за изборите нямат защита срещу хакерски атаки.

Според Александър Чобанов машините, които купуваме, вече са били хакнати веднъж, където са използвани. Те не са повече желани там, защото са удобни за манипулиране на вота и затова ги продават на нас. Технологията, по която работят машините - с контактни карти - вече е отживелица и не се ползва никъде по света, затова те стават вече единствено за скрап.

В желанието си българите да гласуваме с наши машини Чобанов кандидатства с разработена от него електронна машина, но е отстранен от конкурса без дори да има възможност да демонстрира своята разработка, поради технически причини или както самият той подозира, поради силното лоби на вносителите.

Цената, която плащаме за остарелите машини е 36 милиона лева.