Скандал: Магистрати без право да ползват WC

В комисията по атестирането работят 13 души, нямат време за естествени нужди

Актуални новини
16:50 - 05 Ноември 2019
1663
Скандал: Магистрати без право да ползват WC

Дисциплината на членовете на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) е на такова ниво, че само на някой да му звънне телефонът или да отиде до тоалетната, работата на КАК спира. Наред с нежеланието на магистрати да участват в нея, дейността ѝ е на път да блокира, пише правният сайт "Лекс". 

Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия, на което зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев и Вероника Имова предложиха спешна промяна на правилата на работата на комисията.

Според последната актуализация на тези правила КАК се състои от 18 членове – петима членове на Съдийската колегия и 13 представители на съдилища. От тях трима избира Пленумът на Върховния административен съд и 10 – Пленумът на Върховния касационен съд. Заседания се провеждат, ако присъстват повече от половината от общия брой на членовете от състава.

От лятото насам обаче ВКС, ръководен от Лозан Панов, не може да попълни квотата си поради липса на желаещи.

В момента в КАК работят 13 души, като предстои един магистрат да се пенсионира. Остават 12.

Поради необяснимо решение на Комисията за управление на собствеността (КУС) обаче има вероятност членовете на КАК да намалеят на 11. Това е така, защото Женя Димитрова от ОС-Варна може да напусне преждевременно, а причината за това е отказът на КУС да продължи договора ѝ за наем на квартира, докато работи в София. Предложението да не бъде уважена молбата ѝ за това е на Пламена Цветанова. Въпросът обаче ще бъде решен окончателно от Пленума на ВСС този четвъртък.

Наред с това от следващата седмица в отпуск за неопределен срок излиза и заместник-председателят на КАК Красимир Шекерджиев. Така членовете остават 10.

Проблемите обаче не спират дотук. Шекерджиев даде и няколко примера от последните седмици, когато дори и наличните членове не могат да се съберат, за да има кворум и заседание. По правило то се провежда всеки понеделник от 9.30 часа. Шекерджиев описа положението така:

„В 9.30 ч. нямаше кворум. В 10 ч. пак нямаше, в 10.30 ч. беше същото. Събрахме се в 10.40 ч. Променихме началния час на заседанията от 9.30 ч. на 10 ч. Този понеделник пак нямахме кворум, събрахме се към 10.30 и тогава възникна въпросът, че един от членовете на КАК е и в конкурсна комисия.

Тази комисия работи до момента, в който някой отиде до тоалетната или му звънне телефонът. 
Затова той и Имова предлагат в чл. 13, ал. 1 от правилата да се добави думата „избрани“ и разпоредбата на придобие следния вид: „Комисията заседава, ако присъстват повече от половината общия брой на избраните членове от състава“.

Същата редакция предлагат и в чл. 5, който се отнася до избора на председател на КАК. Тя е без такъв, след като на Мина Топузова (ВКС) ѝ изтече мандатът и тя не пожела повече да участва в комисията. А както вече стана ясно, от следващата седмица зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев излиза в дълъг отпуск. Така няма да има кой да отговаря и да организира всекидневната кореспонденция.

И тъй като 90% от точките в дневния ред на Съдийската колегия идват от КАК или поне трябва да минат от там, блокира ли работата на комисията, ще блокира и работата на кадровия орган.